• Novinky

            • Workshop „ŠKOLSKÁ SLÁVNOSŤ 89“

            • Výber žiakov 8. ročníka sa na chvíľu ocitol v obyčajnej školskej triede na jeseň v roku 1989. Cez postavy konkrétnych žiakov, ich rodinné zázemie, postavenie rodiny v spoločnosti v danom období sa im lektori pokúsili objasniť spoločenskú realitu v Československu pred Nežnou revolúciou. Žiaci si tak mohli porovnať detstvo a školské časy počas totalitného režimu so situáciou a pomermi v súčasnosti. Možnosť „zahrať sa na pionierov“, vyskúšať si viazanie pionierskej šatky či prípravy školskej slávnosti im poskytli obraz danej doby a vytvorili priestor na prepojenie minulosti a prítomnosti.

            • Dejepisný workshop „ROZHODOVANIE“

            • V spolupráci s organizáciou Post Bellum sa každoročne snažíme približovať našim žiakom minulosť zážitkovou formou prostredníctvom interaktívnych workshopov, vďaka ktorým sa žiaci môžu dozvedieť niečo nové, „zažiť“ minulosť na vlastnej koži a v neposlednom rade si uvedomiť rozdiel medzi slobodou a neslobodou.

              Práve tieto možnosti ponúkol workshop „ROZHODOVANIE“, ktorý bol určený pre žiakov 9. ročníka. V priebehu workshopu im lektori priblížili spoločenskú atmosféru tridsiatych rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku. Nosnými témami boli nútená migrácia, antisemitizmu či xenofóbia. Cez skutočný príbeh židovského dievčaťa spoznali dilemy, ktorým museli mnohí ľudia v tom čase čeliť. Zážitkovosť umocnil i fakt, že sa súčasťou príbehu a následného rozhodovania stali aj samotní žiaci.

              Dúfajme, že realizované workshopy zanechali na našich žiakoch „pozitívne stopy“ – ukázali im škodlivosť negatívnych postojov voči iným ľuďom a dôležitosť vzájomnej tolerancie, porozumenia a rešpektu.

            • Podpora pre "GORGOŇOV"

            • Podpora pre „CORGOŇOV“ je nesmierne dôležitá! Presne to si povedali žiaci II.B spolu s triednou učiteľkou Mgr. Monikou Linderovou a zapojili sa do súťaže o 100 lístkov na domáci zápas HK Nitra. Ich úlohou bolo vytvoriť báseň, ktorá povzbudí hráčov a vyjadrí im podporu. A tak v piatok 17. novembra nechýbali na víťaznom stretnutí proti lídrovi zo Spišskej Novej Vsi, ani žiaci II.B našej ZŠ Benkova. Odmenu v podobe 100 lístkov si vyslúžili vďaka tejto básničke:

              „Vy ste chlapci vyvolení,

              aplauz býva zaslúžený.

              Hokejisti všetko zvládnu,

              keď raz padnú, ihneď vstanú.

              Bielo-modré odevy,

              krv sa v žilách rozbúri.

              Na ľade je ťažký boj,

              je v ňom s tebou fanklub tvoj!

              Tretiny sú napínavé,

              hokejka, puk, diera v bráne :)

              HK Nitra si ten naj,

              nevzdávaj sa, vyhrávaj!"

            • Jazykový Woca Bee šampionát - krajské kolo

            • Naša trieda VIII. U po úspechu v okresnom kole postúpila do krajského kola JAZYKOVÉHO WOCA BEE šampionátu v nemeckom jazyku. V krajskom kole sa umiestnila  na krásnom 5. mieste. 

              Srdečne blahoželáme!

            • Micro:tour s Aj Ty v IT

            • Dnes mali žiaci VIII.A,B,C a D jedinečnú príležitosť zapojiť sa do vzdelávacieho podujatia o.z. Aj TY v IT pod názvom Micro:tour, počas ktorého plnili a riešili mini úlohy s micro:bitom. Takýmto spôsobom spoznali jeho jednotlivé funkcie a nadstavbové aplikácie.

              Lektori priblížili žiakom micro:bity bez toho, aby museli sedieť pred monitorom v počítačovej miestnosti. Spojili tak prirodzenú chuť detí hrať sa a objavovať funkcie týchto micro:počítčov v zábavno-poučnej hre Labyrint. Žiaci hľadali správne kódy, zistili, že aj ovocie môže zahrať  melódiu a každý, komu sa podarilo vylúštiť tajničku Micro:bit je zábava! si na záver vyrobil aj blikajúci pozdrav.

              Ďakujeme lektorom a veríme, že si žiaci aktivity užili :)

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • V mesiaci november sa na škole konala Olympiáda v anglickom jazyku. Školského kola sa zúčastnilo 89 žiakov, ktorí súťažili v dvoch kategóriách.

              V kategórií 1A (žiaci 5.-7. ročníka) zvíťazil Nikolaj Chudovan zo VII.T a v kategórií 1B (žiaci 8.-9.ročníka) vyhrala Liana Gajdošová z VIII.U

              Víťazom gratulujeme a  želáme veľa úspechov v obvodnom kole.

            • História v teréne ...

            • Pre každého jedného z nás je dôležité, aby sme poznali naše dejiny a ak sa vieme s našimi žiakmi „nadýchnuť histórie“ aj mimo triedy, radi to využijeme. Tentokrát nás „vietor zavial“ (takmer doslovne – deti o tom vedia svoje) na Nitriansky hrad.  Práve tu si mohli žiaci zo VII.A, B, C a D  upevniť svoje poznatky z hodín dejepisu a dozvedieť sa aj niečo nové z dejín nášho regiónu. Prezreli si exponáty vystavené v Diecéznom múzeu, nádvorie pri Vazulovej veži, Baziliku sv. Emeráma a katedrálnu vežu, z ktorej si vychutnali výhľad na celé mesto.

              Na záver čakali našich siedmakov úlohy „v teréne“ 😊, kde mali podľa slovných indícií hľadať konkrétne informácie, hmotné dôkazy a svoje zistenia potom spoločnými silami prezentovali svojim učiteľom dejepisu. 

            • Kto je dobrovoľník?

            • Nitrianske centrum dobrovoľníctva si pre našu školu dňa 16.11.2023 pripravilo krátku besedu s workshopom, kde mal výber našich ôsmakov a deviatakov možnosť oboznámiť sa s témou dobrovoľníctva, ako začať s dobrovoľníctvom a v akých všelijakých oblastiach sa dá realizovať pomoc ľuďom. Vyskúšali si vytvoriť aj vlastný miniprojektík a konkrétne skúsenosti z realizácie im prezentoval 16ročný Martin.

              Akciu sme zorganizovali pri príležitosti svetového dňa dobrosrdečnosti. Veríme, že niektorí naštartujú svoje kroky na túto cestu a povedia aj svojmu okoliu o tejto možnosti. Si zvedavý? Klikni na stránku Nitrianskeho centra dobrovoľníctva a dozvieš sa viac!

              https://www.ncdnitra.sk/

            • Radosť Európy - medzinárodná výtvarná súťaž

            • Samospráva mesta Belehrad, Srbsko - Sekretariát pre kultúru a Detské kultúrne centrum Belehrad, zorganizovali XXV. medzinárodnú súťaž v kreslení a maľovaní - Radosť Európy.

              Z našej školy sme zaslali  20 výtvarných prác detí všetkých ročníkov. Odprezentovali sme tak výber prác našich žiackych umelcov, ktorí vytvorili diela pod vedením skúsených pedagogičiek výtvarnej výchovy.

              Veľmi nás potešila správa o úspechu nášho žiaka Maxima Jurkáčeka, ktorý získal individuálne ocenenie s výtvarnou prácou „Na stavbe“.

              Maxovi srdečne blahoželáme 😊

            • Deň bielej palice

            • 17. októbra si celý svet pripomína Deň bielej palice. Viac ako inokedy sa zamyslíme nad tým, aký by bol náš život so zrakovým postihnutím alebo úplnou slepotou. Mnoho ľudí nemá šťastie uvidieť tváre svojich najbližších, krásu prírody, farby... Spolu s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska sa nám podarilo zorganizovať besedu, počas ktorej si naši šiestaci mohli vypočuť a vyskúšať, ako vyzerá bežný deň ľudí so zrakovým postihnutím. V tento  deň prebehla u nás celoškolská zbierka, v ktorej sa nám podarilo vyzbierať 474, 12 €. Celý výnos bude využitý na zakúpenie pomôcok pre nevidiacich a slabozrakých a na výcvik vodiacich psíkov. ĎAKUJEME!

            • Elektroodpad – Dopad 7

            • S našimi žiakmi sme sa rozhodli pokračovať v realizovaní environmentálnych aktivít zapojením sa do výzvy  v rámci projektu Elektroodpad – Dopad 7, ktorý bol vyhlásený občianskym združením Živica v spolupráci s firmou SEWA.Cieľom tohto celoročného projektu je poukázať na životný cyklus elektroodpadu - od jeho  výroby, cez každodenné používanie až po likvidáciu.

              Je úžasné, že sme sa stali jednou z dvadsiatich škôl na Slovensku, ktorých vybraní žiaci Roman Mandalík z VIII.T a Damián Brtek z VIII.B v sprievode pani učiteľky Šedovičovej mali možnosť absolvovať v rámci tohto projektu trojdňový kurz vo Vzdelávacom centre v Zaježovej neďaleko Zvolena.

              Jeho cieľom bolo zasvätiť všetkých jeho účastníkov do problematiky o elektroodpade. Počas pobytu sa zúčastnili  aj exkurzie v závode ZEDKO v Banskej Bystrici, ktorý spracováva vyradenú elektroniku. Ďalej absolvovali rôzne hravé a tvorivé aktivity k téme Elektroodpad, prechádzky a pobyt v krásnej prírode zaježovských lazov, večerný film, besedu s odborníkom, spoločné diskusie a nadviazali nové priateľstvá.

              Vďaka obohacujúcim a inšpiratívnym skúsenostiam nadobudnutých na tomto kurze je hlavným cieľom projektu pripraviť sériu edukačných aktivít pre ďalších žiakov našej školy.

            • Zber papiera

            • Oznamujeme Vám, že od 20.11. do 24.11.2023 realizujeme na ZŠ jesenný zber starého papiera

              Zber  prebieha v bloku A a B pred vyučovaním od 7.00 do 8.00 hod. a po vyučovaní od 14.00 do 16.00.

              Tešíme sa na Vašu účasť!

            • Žiacka korfbalová liga

            • Aj v tomto školskom roku pani učiteľka Martina Gatci prihlásila žiakov z korfbalového krúžku do Slovenskej žiackej korfbalovej ligy. V sobotu sa odohralo 1.kolo v Prievidzi. V minulom roku sa korfbalistom z Benkovej v lige veľmi darilo, takže boli aj teraz hladní po úspechu. Podarilo sa im splniť očakávania, na turnaji v 1.kole uspeli -  vyhrali v oboch kategóriách a odniesli si diplomy za 1.miesto.

              Gratulujeme! 

              U9: Sofia Berešová, Filip Záhorský, Huy Khan Vu Duc (III.A), Kristian Kaurin, Sarah Pavelová (III.B), Ria Olbert (III.C)

              U11: Karolína Bencová, Dominik Hrozenský (IV.A), Matúš Macák, Timotej Ďuriš (IV.B), Jakub Pekar, Marcus Chudý, Nina Kaurin, Emma Líšková (V.A), Leonard Marci, Maxim Nedelka (V.D)

            • Celoslovenská literárno - výtvarna súťaž ,,Komenský a my 2023"

            • V stredu 8.11. 2023 sa uskutočnilo v koncertnej sieni Župného domu v Nitre slávnostné vyhlásenie výsledkov prestížnej celoslovenskej súťaže,,Komenský a my". Bol to jubilejný 20.ročník. Z našej školy sa umiestnila na 3. mieste vo svojej kategórii Karolína Beláková zo VII. T triedy.

              Karolínke gratulujeme a prajeme mnoho ďalších kreatívnych nápadov :)

            • Život je (stále) matematika okolo nás

            • Po troch rokoch sa blíži k záveru projekt Erasmus+ Life Is Math Around Us, na ktorom žiaci a učitelia ZŠ Benkova 34 pracovali od jesene 2020. Oficiálna časť projektu síce končí, no my budeme naďalej pokračovať v uplatňovaní zážitkového vyučovania, v zapájaní prvkov hry do výchovno – vzdelávacieho procesu i v snahách popularizovať matematiku, vedu a techniku medzi mladými ľuďmi.

              V závere sa chcem poďakovať všetkým pedagógom, ktorí sa podieľali na príprave a plnení projektových zadaní, ktorí viedli jazykovú prípravu žiakov počas online stretnutí aj na výmenných pobytoch, aj všetkým, ktorí projektový tím podporovali. Ďakujem aj žiakom za obrovskú snahu plniť zadania najlepšie ako sa dalo a reprezentovať ZŠ Benkova 34 v zahraničí aj doma.

              Mgr. Eva Berešová, koordinátorka projektu

              Stručné zhrnutie projektu nájdete aj na stránke zriaďovateľa našej školy Mesta Nitra alebo v archíve TV CENTRAL: 

              https://nitra.sk/projekt-zivot-je-matematika-okolo-nas-ukazuje-ako-sa-v-skole-nenudit/

              http://cetv.sk/region-zivot-je-matematika-okolo-nas/

            • Ochrana života a zdravia: PRVÁ POMOC

            • Poznáte Gordonov úder a Heimlichov manéver? Aká je stabilizovaná poloha? Čo znamená skratka KPR?

              Odpovede na tieto a podobné otázky dostali žiaci 2.stupňa počas praktického cvičenia prvej pomoci, ktoré sme pre žiakov našej školy zorganizovali v spolupráci s Katedrou klinických disciplín a urgentnej medicíny
              Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

              Pod vedením budúcich zdravotníkov si žiaci (aj učitelia) na figurínach vyskúšali kardiopulmonálnu resustitáciu detí i dospelých, naučili sa ako pomôcť kamarátovi či príbuznému pri dusení sa, prečo a ako správne znehybniť končatinu i krk a ako následne bezpečne preniesť zraneného bližšie k ďalšej pomoci.

              Za trpezlivý prístup a ústretovosť ďakujeme Bc. PhDr. Monike Mankoveckej, PhD. MPH. a jej študentom Jakubovi, Petrovi, Tiborovi, Adamovi, Oliverovi, Patrikovi a Jánovi i študentkám Nore, Anne a Isabele. Tešíme sa na budúce teoretické stretnutia a veríme, že v živote našich žiakov nenastanú chvíle, v ktorých by prvú pomoc potrebovali!
               

              Praktické cvičenie bolo zrealizované ako súčasť prierezovej témy „Ochrana života a zdravia“, okrem zdravotnej prípravy sa žiaci v triedach i na školskom dvore zaoberali dopravnou výchovou, pohybom a pobytom v prírode a pravidlami civilnej obrany.

            • Hrad Červený Kameň a History Park Štefanová

            • Spoločne so žiakmi piateho ročníka sme absolvovali dejepisnú exkurziu. Na Červenom Kameni žiaci v spolupráci s lektormi vypĺňali pracovný list, ktorý bol zameraný na hradnú stráž, obranný systém a pivničné priestory hradu. Pri prehliadke obranného systému hradu sa žiaci okrem iných zaujímavosti dozvedeli, že hradné pivnice sú jedny z najväčších pivníc v strednej Európe s dômyselným vetracím systémom.

              Z hradu sme sa presunuli do vedľajšej obce Štefanová. Navštívili sme History Park, kde sa piataci interaktívnou a zábavnou formou vzdelávali v oblasti histórie. Park je vybudovaný formou labyrintu, a tak mohli žiaci „blúdiť“ po rôznych etapách histórie. Kým jedna skupina spoznávala obdobie praveku, druhá sa ocitla v Rímskej ríši. Žiaci si urobili predstavu o rytierskej sále v stredoveku, o husitoch, ale aj o zákopoch vo svetových vojnách. Vyskúšali si, ohmatali  a porovnali rôzne historické predmety zo všetkých historických období.

              Podľa spätnej väzby žiakov veríme, že exkurzia bola pre nich prínosom. Dúfame, že si   z exkurzie odniesli len pekné zážitky :)

            • Súťažíme s WocaBee – nemecký jazyk

            • Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee

              Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
              V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok. Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti. Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.

              V okrese Nitra sa do súťaže zapojilo 98 tried.

              Naša trieda VIII.U sa umiestnila na vynikajúcom 2. mieste a postúpila do krajského kola.

              Blahoželáme!

              V TOP 10 sa umiestnila aj trieda IX. U  na 8. mieste a trieda V. U na 9.mieste.

              Trieda VIII.U aktuálne súťaží v krajskom kole šampionátu, v ktorom môžu žiaci získať zaujímavé ceny nielen pre seba, ale aj pre našu školu, hrajú o príspevok na modernizáciu škôl v celkovej hodnote 6 000 €.

              Tou najdôležitejšou výhrou však je zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky!


              Držíme im v súťaži palce!

            • Halloween u druhákov

            • V piatok 27.októbra sa niesol v duchu Halloweenu aj v II.A, B, C, D. Odvážlivci v neuveriteľných maskách varili kúzelnú polievku, hľadali strašidlá v tekviciach, hrali cukríkové bingo aj pexeso, hádali množstvo sladkostí v lebke, tancovali i spievali s kostlivcami, súťažili v pohybových hrách a zvládli aj nové čarodejné slovíčka. Super magické aktivity pre žiakov vymysleli pani učiteľky anglického jazyka. Čarodejnú výzdobu zhotovili pani vychovávateľky. Veselá zábava pokračovala v ŠKD tancom a ochutnávkou dobrôt :)

    • Kontakty

      • Základná škola, Benkova 34, 94911 Nitra
      • Riaditeľ PaedDr. Róbert Harmata 0902 371 857 Tajomníčka A blok Zdeňka Bégerová 037 7731011 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 1. – 4. ročník a ŠKD Mgr. Janka Kováčová 0911 013 405 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 5. – 9. ročník Mgr. Eva Berešová 0911 013 406 Zástupkyňa riaditeľa školy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a ŠKD Mgr. Mária Bernáthová 0911 013 402 Vedúca zariadenia školského stravovania Jolana Molnárová 037 7731278 0911 241 284 Kariérový poradca Mgr. Gabriela Pukanová 0910 360 209 Školský psychológ Mgr. Dagmara Bari 0903 419 794 Školský psychológ Mgr. Veronika Rusnáková 0911 413 405 Školský špeciálny pedagóg Mgr. Kvetoslava Kleknerová 0911 033 443 Školský špeciálny pedagóg VIN Mgr. Agáta Fridrich Dolha 0910 323 993 Účtovníčka Anna Abrmanová 0903 471 687 Účtovníčka PAM Mária Ďatková 0911 213 407 Administratívny pracovník B blok Emília Svetlíková 037 7731016
      • Benkova ul. 34 P.O.Box 32 94911 Nitra Slovakia
      • IČO: 37965859
      • DIČ: 2021863173
    • Prihlásenie