• Novinky

            • Beseda o včelárstve

            • Dňa 6.6.2023 mali tretiaci v rámci ŠKD zaujímavú besedu o včelárstve. Prišiel medzi nás pán učiteľ Mgr. Erik Michal, ktorý je vášnivým včelárom. Zaujímavo porozprával o svojich zážitkoch a skúsenostiach s chovom včiel. Priniesol dokonca na ukážku aj úľ, dymák, včelársky klobúk. Zvedavé deti ho zahrnuli rôznymi otázkami, na ktoré trpezlivo odpovedal a my mu za to ďakujeme.

            • Odpad ako umenie

            • V máji sa niektoré z našich tried prihlásili do EKO- projektu Odpad ako umenie, ktorý organizuje Francúzsko - Slovenská obchodná komora v spolupráci s Ministerstvom školstva SR. Cieľom projektu je podporiť edukáciu žiakov základných škôl ohľadom ochrany životného prostredia. V rámci projektu mali žiaci za úlohu vytvoriť ,,umelecké dielo“ z odpadu na tému Olympijské hry Paríž 2024. Porota vyberie víťazné triedy, ktoré budú ocenené vo forme finančných prostriedkov a vecnými odmenami. Najlepšie diela, prípadne ich fotografie, budú zároveň vystavené v priestoroch Francúzskeho inštitútu v Bratislave. 

              Našu školu budú reprezentovať tri projekty, ktoré vytvorili žiaci pod vedením pani učiteľky Štancelovej (V.D) a pani učiteľky Kochanovej (VI.T a VII.U). Môžete si ich pozrieť v priestoroch A bloku a B bloku.

              Zúčastneným žiakom želáme veľa úspechov!

            • Zlato aj bronz pre korfbalistov z Benkovej

            • Žiaci z korfbalového krúžku v školskom roku 2022/23 odohrali zápasy v Slovenskej korfbalovej lige žiakov. Pani učiteľka Martina Gatci vytvorila 3 výborné tímy, jeden v kategórii U9 a dva v kategórii U11. 

              Počas celého roka sme odohrali proti svojim súperom v 4.kolách 42 zápasov a nastrieľali 207 košov. Po sčítaní všetkých výsledkov a bodov bol veľký dôvod na radosť. V kategórii U9 ZŠ Benkova obsadila 1.miesto a odniesli sme si zlaté medaily, v kategórii U11  korfbalisti obsadili 3.priečku a tak získali bronz. Naše druhé družstvo tiež nezaostávalo a skončilo na 4.mieste. Zároveň sa v našich tímoch našli najlepší strelci slovenskej ligy. V U9 to bol Matúš Macák s 20 košmi a v U11 Marcus Chudý so 49 košmi. Chlapcom ale aj ostatným korfbalistom gratulujeme a želáme veľa úspechov v ďalšom školskom roku. 

              ZŠ Benkovu reprezentovali:

              Jakub Pekar, Jakub Hipp, Peter Fábry, Filip Síkel, Marcus Chudý, Dominika Musterová, Nina Kaurin, Emma Líšková, Sarah Kerti (IV.A), Maxim Nedelka, Leonard Marci (IV.D), Hana Poljaková (IV.B), Lujza Verešová (IV.T), Kristián Kaurin (II.B), Matúš Macák, Timotej Ďuriš, Tina Síkelová (III.B), Dominik Martonka (III.E), Dominik Hrozenský (III.A)

            • Práva detí na Deň detí

            • Deň detí sme na našej škole oslávili témou PRÁVA DETÍ. Je dôležité, aby každé dieťa poznalo svoje práva a tak sme sa počas tohto dňa nielen zabavili, ale aj naučili niečo o právach detí na celom svete. Vyjasnili sme si, aké práva sú pre nás najdôležitejšie a prečo je ich význam tak dôležitý. Žiakom sa aktivity veľmi páčili.

            • Sviatok detí si deti užili:)

            • MDD žiaci 1.stupňa klasické triedy strávili spolu so svojimi triednymi učiteľkami rôzne. Prváci a tretiaci mali keramické dielne, vyrobili si svoje misky a ozdoby, ktoré ešte čakajú na vypálenie v peci. Druháci boli v divadle na "Rozprávky po telefóne", štvrtáci v parku a na zmrzline.

              Všetci si sviatok užili.

            • Popoludnie s rodičmi v duchu ľudových tradícií

            • Naši najmladší žiaci z I.C a II.C triedy sa preniesli do čias dávnych, keď príroda  a človek boli JEDNO. Tancami a spevom ohlasovali radosti aj strasti, priania aj velebu. Ustrojení v najlepších šatách oslavovali krásu prírody, ďakovali za dary.

              Nádherne tradície našich  predkov predniesli naši najmenší pod vedením svojich vychovávateliek  p. Ďuríkovej a p. Ambrušovej a s hudobným doprovodom p.Priatku, ukázali cit pre ladnosť a melódiu  a najmä nesmiernu radosť z toho, že potešia svojich rodičov  a kamarátov. Privítali leto a vo farebných krojoch, v tónoch starodávnych mu pomyselne otvorili vrátka.

              Oheň sprevádzal našich predkov od nepamäti, oslavovaný, udržiavaný, nápomocný...My sme ho ospievali po veselých tancoch pri spoločnom posedení s rodičmi, s triednymi učiteľmi (p.Tydorová, p.Michal) a vychovávateľkami v družnej nálade s opekaním všakovakých dobrôt.

            • Medzinárodný deň detí

            • Medzinárodný deň detí býva v našej škole vždy výnimočný.

              Žiaci VIN si takýto mimoriadny deň užili aj tento rok. Naši deviataci pre svojich mladších kamarátov pripravili dopoludnie plné súťaží a zábavy. Každý, kto chcel a mal chuť, si mohol svoje sily zmerať v zápolení s rovesníkmi, no i mladšími a staršími spolužiakmi. Najdôležitejšie však bolo zabaviť sa. Ako?
              Napríklad pretekmi na malom traktore, triafaním loptičiek do pohárikov, riadením macherského auta na diaľkové ovládanie či skákaním zložitej škôlky na čas. Kým niektorí kreslili letnú lúku vo výtvarnom ateliéri, iní skúšali uhádnuť, pod ktorým pohárikom je chutná čokoláda či koľko drobných centoviek je vo veľkom pohári s mincami. Ďalší si trénovali pamäť pri kimovke, cibrili balans s ping-pongovou loptičkou a vylepšovali „mušku“ pri zostreľovaní plechoviek penovými nábojmi z pušiek nerf. Výborná zábava bola aj pri zhadzovaní fliaš „pančuchovým obuškom“, aj pri triafaní tancujúceho pera do úzkeho hrdla fľaše. A odmena? Záverečné vyhlasovanie víťazov nemalo konca-kraja, no a sladká mňamka na nakoniec ušla každému. 

            • Výtvarná súťaž Zelený svet a Komenský a my

            • V máji sa uskutočnil už 27. ročník celoslovenskej umeleckej súťaže Zelený svet, ktorá sa niesla v znamení Vody.  Odborná porota sa stretla 16. mája, aby spomedzi viac ako 2700  výtvarných prác a 100 literárnych prác vybrala víťazov. Témou súťaže bola ,,Voda je život". Naša žiačka Jazmína Dudová z III. D, pod vedením p.u. Kochanovej, sa stala jednou z 35 výhercov vo výtvarnej časti.

              V máji sa uskutočnila aj ďalšia celoslovenská výtvarná súťaž  ,,Komenský a my". Témou bolo "Miesto alebo mesto, kde bývam, alebo by som chcel/a bývať respektíve nechcel/a bývať". Z veľkého množstva výtvarných prác sa na 3. mieste vo svojej kategórii umiestnila naša žiačka Karolína Beláková zo VI. T triedy s prácou,, Ako nám výstavba obydlí berie prírodu ". Karolína pracovala taktiež pod vedením p.uč. Kochanovej. 

              Srdečne blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov:)

            • Exkurzie do Arboréta Tesárske Mlyňany

            • Exkurzie pre 6. ročník do Arboréta Mlyňany SAV vo  Vieske nad Žitavou sa konali v dvoch termínoch, a to dňa 24. 5. 2023 sa jej zúčastnili žiaci VI.A a VI.D triedy a dňa 26. 5. 2023 sa jej zúčastnili žiaci VI.B, VI.C a VI.T triedy. 

              Cieľom exkurzií bolo spoznať tento krásny prírodný chránený areál neďaleko  Nitry s množstvom vždyzelených prevažne cudzokrajných druhov drevín, ktoré pochádzajú z rôznych končín našej Zeme, ako aj  históriu jeho vzniku a tiež  budovať  pozitívny vzťah detí  k prírode.

              V obidvoch termínoch sa žiaci pod dozorom pedagógov zúčastnili prehliadky arboréta so sprievodcami s odborným výkladom a vzdelávacích aktivít, ktoré pre našich žiakov pripravila zamestnankyňa arboréta Ing. J. Králová, PhD. z Ústavu ekológie lesa SAV, v. v. i. Pre žiakov bolo pripravených v každom termíne 10 stanovíšť, na ktorých plnili rôzne úlohy do pracovných listov pod názvom „Deň fascinácie rastlinami“  a „Zelená stopa“, taktiež boli pre nich pripravené  workshopy a mohli si sami pripraviť repelent.

              V závere žiaci vyplnili každý svoj pracovný list s názvom „Uhlíková stopa“, aby zistili, akú veľkú uhlíkovú  stopu sami zanechávajú na našej Zemi. 

            • Majstrovstvá SR v karate

            • V sobotu 27.05.2023 sa v Poprade uskutočnili Majstrovstvá SR v karate detí a žiakov do 12 rokov, ktoré veľmi úspešne dopadli pre našich troch žiakov:

              Lukáš Kováčik z III.B a Liliana Švecová z II.B sa stali v bodovacom rebríčku víťazmi tohtoročnej sezóny a teda Víťazmi Slovenského pohára. 

              A po sobotnajších bojoch o Majstrovské tituly sa Majstrami SR 2023 v športovom zápase kumite, stali:

              Lukáš Kováčik z III.B - v kategórii chlapci  8-9 roční do 26kg

              Natália Ševčíková z VI.D - v kategórii dievčatá 10-11ročné nad 40kg

              Liliana Švecová z II.B - v kategórii dievčatá 8-9 ročné do 27kg

              Gratulejeme:)

            • V Aj TY v IT sme zlaté!

            • V sobotu 27.5.2023, kým si väčšina z vás užívala krásny slnenčný víkend, sa naše dve žiačky Lívia Brunclíková z VIII.T a Mária Anna Gergeľová z V.U zúčastnili celoslovenského finále v programovaní dievčat SCRATCH MATCH 2023. Za svoju prácu na vlastných projektoch boli ocenené nielen umiestnením na prvých miestach vo svojich kategóriách, ale aj hodnotnými cenami. Štvorčlennú porotu, ktorú tvorili aj profesionáli z IT firiem, presvedčili o tom, že IT nepríde minimálne o tieto dve šikovné dievčence:)

              Gratulujeme a tešíme sa spolu s dievčatami z tohto krásneho úspechu:)

            • Zber papiera

            • Oznamujeme Vám, že od 5.6. do 9.6.2023 realizujeme na základnej škole jarný zber starého papieraZber  prebieha v bloku A a B pred vyučovaním od 7.00 do 8.00 hod. a po vyučovaní od 14.00 do 17.00 hod.

              Tešíme sa na Vašu účasť.

            • Vedomostná súťaž „NITRA, MOJE MESTO“

            • Dňa 25. mája 2023 sa v Centre voľného času DOMINO uskutočnil 30. ročník vedomostnej súťaže „NITRA, MOJE MESTO“ o putovný pohár primátora mesta Nitry. Jubilejný ročník súťaže bol venovaný taktiež výročiu  príchodu solúnskych bratov, sv. Konštantína-Cyrila a Metoda na naše územie pred 1160. rokmi.

              Súťaž pozostávala z dvoch častí, z testu a prezentácie. Test bol zostavený z otázok, ktoré sa  týkali histórie, geografie, prírody a všeobecných informácií a zaujímavosti o meste Nitra. Druhú časť tejto akcie súťažiaci odprezentovali pred porotou i ostatným publikom. Za úlohu mali do svojej prezentácie zakomponovať aspoň „7 vecí“ – pamiatok, inštitúcií, podujatí a čohokoľvek, čo nesie meno po Cyrilovi a Metodovi. Následne sa zahrali na turistických sprievodcov a previedli nás zaujímavou a vtipnou formou po stopách Cyrila a Metoda v Nitre.

              Našu školu reprezentoval trojčlenný tím, a to tri žiačky zo VII.U: Liana Gajdošová, Tatiana JuhásováNina Sýkorová, ktoré získali krásne 1.miesto. Žiačky sa na súťaž poctivo pripravovali. Boli odmenené putovným pohárom, diplomom a vecnými cenami.

              Dievčatám srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy 😊

            • Drevené divadlo Čert a Káča

            • Krásne májové popoludnie a potulné divadlo v maringotke k tomu? Žiadny problém, povedali sme si v školskom klube VIN a pozvali medzi nás pána Ladislava Milka so svojim bratom, jeho Drevené divadlo a množstvo ručne vyrezávaných bábok. Pozreli sme si veselé predstavenie Čert a Káča s krásnym hudobným motívom predohry rovnomennej Dvořákovej opery. Na záver sme sa ocitli na svadobnej hostine a všetci spolu sme si veselo zatancovali.

            • Modrý gombík

            • Dňa 15.mája 2023 sa na našej škole konala zbierka „MODRÝ GOMBÍK“ organizovaná celosvetovou organizáciou UNICEF. Našim dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať sumu 430 €, ktorú sme vložili na účet UNICEF a následne bude použitá na pomoc deťom.

              Všetkým, ktorí prispeli veľmi pekne ďakujeme!

            • Škola v prírode Bystrá

            • V dňoch 24.4. - 28.4. sa žiaci III.T. a III.U zúčastnili pobytu ŠvP v Bystrej. Počasie nám prialo, a tak sme si mohli užiť peknú nenáročnú túru lesom na Tále. Zúčastnili sme sa Zbojníckeho jarmoku, karnevalu, večerného binga a vybláznili sme sa v plaveckom bazéne. Skvelým zážitkom bolo pre nás, keď sme mohli predviesť svoje herecké kreatívne schopnosti na divadelných doskách. Našli sme si veľa nových kamarátov a už teraz sa tešíme na ďalšiu školu v prírode. Bolo nám super.

            • Exkurzia v ZOO Bratislava

            • Dňa 16.5. sme sa s našimi tretiakmi z III.T a III.U triedy zúčastnili exkurzie v ZOO Bratislava. Mali sme možnosť vidieť naozaj netradičné zvieratá. Aj keď nám počasie príliš neprialo, výlet sme si s radosťou užili.

            • Korfbal deti vs. rodičia

            • Žiaci z korfbalového krúžku zažili tento týždeň netradičný tréning. Pani učiteľka Martina Gatci na tréning pozvala ich rodičov a iných rodinných príslušníkov. Spolu trénovali prihrávky, streľbu na kôš, aj si zasúťažili. V závere si zmerali sily v penaltovom rozstrele a chýbať nemohol ani očakávaný zápas deti verzus rodičia. Užili sme si spolu veľa zábavy a rodičov sme naučili niečo nové z korfbalu. 

            • Úspech žiakov v karate

            • 20.05.2023 sa uskutočnila v rakúskom Zell Am See medzinárodná karate súťaž  EUROCUP (788 pretekárov z 15 krajín), na ktorej boli reprezentovať Slovensko a klub Tornado Karate Team aj žiaci ZŠ Benkova: Natália Ševčíková z VI.D, Šimon Kováčik VI.B, Viktória Ševčíková z VII.A a Peter Jesenič z VIII.B.

              Natália Ševčíková zvíťazila v kategórii U12 (do 12 rokov) - 44 kg a vybojovala zlato a rovnako aj Šimon v kategórii U14 (do 14 rokov) - 40kg, priniesol zlato.

              Gratulujeme.

    • Kontakty

      • Základná škola, Benkova 34, 94911 Nitra
      • Riaditeľ PaedDr. Róbert Harmata 0902 371 857 Tajomníčka A blok Zdeňka Bégerová 037 7731011 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 1. – 4. ročník a ŠKD Mgr. Janka Kováčová 0911 013 405 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 5. – 9. ročník Mgr. Eva Berešová 0911 013 406 Zástupkyňa riaditeľa školy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a ŠKD Mgr. Mária Bernáthová 0911 013 402 Vedúca zariadenia školského stravovania Jolana Molnárová 037 7731278 0911 241 284 Kariérový poradca Mgr. Gabriela Pukanová 0910 360 209 Školský psychológ Mgr. Dagmara Bari 0903 419 794 Školský psychológ Mgr. Veronika Rusnáková 0911 413 405 Školský špeciálny pedagóg Mgr. Kvetoslava Kleknerová 0911 033 443 Školský špeciálny pedagóg VIN Mgr. Agáta Fridrich Dolha 0910 323 993 Účtovníčka Anna Abrmanová 0903 471 687 Účtovníčka PAM Mária Ďatková 0911 213 407 Administratívny pracovník B blok Emília Svetlíková 037 7731016
      • Benkova ul. 34 P.O.Box 32 94911 Nitra Slovakia
      • IČO: 37965859
      • DIČ: 2021863173
    • Prihlásenie