• Novinky

            • Po stopách histórie Nitry ...

            • Je dôležité poznať naše dejiny a ak sa vieme „nadýchnuť histórie“ aj mimo triedy, prečo to nevyužiť? Práve preto sa žiaci 7.B, C a D triedy zúčastnili mini exkurzie na Nitrianskom hrade. Poznatky z hodín dejepisu si mohli upevniť pri prehliadke celého hradného komplexu. Prezreli si exponáty vystavené v Diecéznom múzeu, Baziliku sv. Emeráma, katedrálnu vežu, z ktorej si vychutnali výhľad na celé mesto a taktiež nádvorie pri Vazulovej veži.

              Na záver čakali žiakov úlohy „v teréne“ 😊, kde mali podľa slovných indícií hľadať konkrétne informácie a hmotné dôkazy. Tešíme sa na ich výstupy, ktoré si v skupinkách pripravili.

            • Zážitkové učenie

            • V spolupráci s organizáciou Post Bellum sa naďalej snažíme približovať našim žiakom minulosť zážitkovou formou. Aj preto sa na našej škole realizovala séria interaktívnych workshopov, prostredníctvom ktorých sa žiaci mohli dozvedieť niečo nové, „zažiť“ minulosť na vlastnej koži a v neposlednom rade si uvedomiť rozdiel medzi slobodou a neslobodou.

              Workshop „ROZHODOVANIE“

              Zúčastnili sa ho žiaci 9. ročníka. V priebehu workshopu im lektori priblížili spoločenskú atmosféru tridsiatych rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku. Nosnými témami boli nútená migrácia, antisemitizmu či xenofóbia. Cez skutočný príbeh židovského dievčaťa spoznali dilemy, ktorým ľudia v tom čase čelili. Zážitkovosť umocnil i fakt, že sa súčasťou príbehu a následného rozhodovania stali aj samotní žiaci.

              Workshop „ŠKOLSKÁ SLÁVNOSŤ 89/90“

              Výber žiakov 8. ročníka sa na chvíľu ocitol v obyčajnej školskej triede v roku 1989. Cez postavy konkrétnych žiakov, ich rodinné zázemie, postavenie rodiny v spoločnosti v danej dobe sa im lektori pokúsili objasniť spoločenskú realitu v Československu pred Nežnou revolúciou. Žiaci si tak mohli porovnať detstvo počas totalitného režimu a detstvo v súčasnosti, prepojiť si minulosť s prítomnosťou. 

              Dúfajme, že realizované workshopy zanechali na našich žiakoch „pozitívne stopy“ – ukázali im škodlivosť negatívnych postojov voči iným ľuďom a dôležitosť vzájomnej tolerancie, porozumenia a rešpektu.

            • Planetárium Hlohovec

            • Žiaci IV. A, B, C, D učivo z prírodovedy o vesmíre ukončili návštevou hvezdárne v Hlohovci. Bližšie sa zoznámili s hviezdnou oblohou a tým, čo prialo počasie sa podarilo pozorovať Slnko cez špeciálne ďalekohľady v Pozorovateľni M.R.Štefánika. Exkurziu organizovali triedne pani učiteľky.

            • Oznam o poskytnutí dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom

            • Vážení rodičia, 

              ak uvažujete o podaní žiadosti o príspevok na stravu a pomôcky pre deti v hmotnej núdzi a rodiny, ktorých príjem je najviac vo výške životného minima, chceme Vám pripomenúť, že žiadosť je potrebné podať v kancelárii tajomníčky ZŠ Benkova. K žiadosti je potrebné predložiť aj doklady, preukazujúce hmotnú núdzu alebo doklad o tom, že Váš príjem je najviac vo výške životného minima. 

               

              Žiadosť, doklady a priložené čestné vyhlásenie, viď príloha, predložte na ZŠ Benkova do 5. augusta 2022. 

              Ďakujeme za spoluprácu. 

              vedenie školy 

               

              Čestné vyhlásenie

               

               

            • Deň dobrosrdečnosti

            • Dňa 14.11.2022 sme na našej škole oslávili už 5.ročník svetového dňa dobrosrdečnosti. Tento ročník bol výnimočný aj spoluprácou s Národnou transfúznou stanicou, tu sa zapojili naši rodičia darovaním krvi.

              Tradíciou je vytváranie nádherných plagátov triednymi kolektívmi. Plagáty budú zdobiť školské chodby a pripomínať láskavosť medzi nami.

              Novinkou pre 2.stupeň boli tvorivé dielne: Dobrosrdečnosť vo vojne (Červený kríž), Dobrosrdečnosť v našom okolí (Charitatívne inštitúcie v Nitre), Dobro v literatúre, Osobnosti sveta (Ako pomáhajú?) a UNICEF (Čo zastrešuje...) pod vedením PK DEJ-ETV-OBN. V závere si triedy zmerali sily v kvíze, kde využili vedomosti získané počas dňa.

              Výsledok kvízu :

              5.- 6. ročník                                             7. - 9.ročník

              1.miesto  5.U                                         1.miesto   8.C

              2. miesto  6.D                                        2. miesto  8.D

              3. miesto  6.B                                        3. miesto  9.T

              Deň dobrosrdečnosti je zapísaný v srdciach aj v kalendári našej školy a tešíme sa na ďalší ročník :)

            • Pochvala riaditeľom školy

            • Naši žiaci dosiahli významné úspechy na medzinárodných aj celoslovenských súťažiach. Právom im preto patrí ocenenie Pochvala riaditeľom školy. Ďakujeme žiakom za vzorné reprezentovanie školy a prajeme im ešte veľa úspechov.

            • Potulky IV.A

            • Posledné dva roky si žiaci dnešnej IV.A, spolu s triednou pani učiteľkou Mgr.Monikou Linderovou, spríjemňujú koniec šk.roka rôznymi výletmi, exkurziami, turistickými vychádzkami. Tentokrát okrem absolvovania ŠVP v Zuberci a zážitkového centra v Leviciach navštívili aj vivárium SPU, kde si mohli okrem iného pohladkať hada. Ďalší deň strávili turistickou vychádzkou na Kalváriu a zakončili ho sladkou odmenou - zmrzlinou a ľadovou drťou  Keďže sú to už naozajstní turisti, ich ďalšie kroky viedli do parku Sihoť, kde sa parádne vyšantili a osviežili. Posledný deň pred vysvedčením sa vybrali do Kráľovej nad Váhom na detskú farmu Humanita, kde sa dozvedeli zaujímavosti o rôznych zvieratkách, zahrali sa s nimi, zajazdili si na koni, užili si detské ihrisko a čerešničkou na torte bola rozlúčková opekačka. Posledný mesiac sme si naozaj užili :)

            • Turistický vláčik Nitra

            • Žiaci I.T a I.U  absolvovali v júni  jazdu na Turistickom vláčiku Nitra. Celou cestou kývali okoloidúcim Nitranom, ktorí im s radosťou odkývali späť. Pani učiteľky im vybrali okruh cez Pribinovo námestie, Svätoplukovo námestie, pešiu zónu, Wilsonovo nábrežie , Nitriansku kalváriu a jazdu ukončili v parku na Sihoti, kde sa ešte pohrali na kolotočoch a preliezkach , popozerali zvieratká, občerstvili sa a pobrali sa pešo do školy. Počas celého dopoludnia sa výborne zabavili a popritom spoznávali našu milú Nitru.

            • Tešíme sa!

            • Na našu školu sa vrátila Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry okresné kolo. Dňa 10.11.2022 sme privítali 35 súťažiacich z nitrianskeho okresu. Celé dopoludnie sa  nieslo v kreatívnom duchu, vytvorili sa aj nové kamarátstva a súťažiaci si zmerali sily v teste, transformácii textu a v ústnom prejave.

              Naša žiačka Zora Juhásová z IX.U skončila na krásnom 6. mieste ako úspešný riešiteľ.

              Blahoželáme!

            • Pripomienka o darovaní krvi

            • Dňa 14.11.2022 sa uskutoční darovanie krvi na  ZŠ Benkova blok A zboku ako je vchod do telocvične.

              Ešte sú voľné miesta:)

              Pomôžte aj VY na svetový deň dobrosrdečnosti svojou kvapkou.

            • Majstrovstvá v šachu

            • Dňa 3. novembra 2022 sa v CVČ Domino konali Majstrovstvá  Nitrianskeho okresu v šachu základných a stredných škôl 2022/23. 

              Za našu školu sa zúčastnili Adelka Zvalová z 5. U, Filip Zvalo z 2.T, Dorka Vargová z 3.U a Diachenko Mykhailo z 5. C.

              Naši šachisti boli veľmi úšpešní a vybojovali pre ZŠ Benkova 1. miesto spomedzi základných škôl okresu.

              Najviac sa darilo Adelke Zvalovej z 5 U a Diachenkovi Mykhailovi z 5.C a obaja postupujú do Majstrovstiev kraja.

              Obom srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole!

            • Na Deň dobrosrdečnosti daruj krv...

            • Milí rodičia!

              Dňa 14.11.2022 sa uskutoční svetový Deň dobrosrdečnosti, ktorý je na našej škole spojený aj s darovaním krvi. V prílohe nájdete, kto je vhodný na darovanie a ako postupovať deň pred odberom.

              Nakoľko máme obmedzený počet miest, poprosíme sa vopred zaregistrovať na termín, ktorý vám vyhovuje.

              Odber bude prebiehať v telocvični ZŠ blok A vchod zboku a rezervujte si približne pol hodinku z vášho času.  Odber bude prebiehať od 8:00 do 11:00.

              Rezervovať si môžete vo svojich rodičovských kontách Edupage. Prosíme o dochvíľnosť a trpezlivosť.

              Vopred ďakujeme

            • JABLKOVÁ ŠTRÚDIEĽKA

            • 26.októbra 2022 mali žiaci 1.- 4. ročníka VIN slávnostný deň plný zábavy aj poučenia pod názvom JABLKOVÁ ŠTRÚDIEĽKA.  Deti sa učili o zdravej  výžive, o potrebe zaradiť ovocie a zeleninu do jedálnička. Naučili sa, čo všetko obsahujú jabĺčka a ako sú nášmu zdraviu prospešné. Plnili rôzne „ jabĺčkové úlohy“ – kreslili, vyfarbovali, písali príbehy, riešili matematické úlohy, súťažili, dopĺňali rôzne rébusy a popritom si pochutili na výborných čerstvých jabĺčkach, ale aj na jablkovom pyré, sušených jabĺčkach , jablkových šťavách , či čajoch a v neposlednom rade aj na veľmi chutných jablkových koláčoch, ktoré pripravili pre deti pani učiteľky, maminy, tatovia, starké aj starkí ,v mnohých prípadoch v spolupráci s deťmi. Žiaci si deň užili a už sa tešia na ďalšiu JABLKOVÚ ŠTRÚDIEĽKU, ktorá bude o rok.

            • Exkurzia v Kremnici

            • Dňa 26.októbra 2022 sa zúčastnili niektorí naši deviataci exkurzie v Kremnici. Navštívili sme Múzeum mincí a medailí, kde sme sa dozvedeli o tom, ako vznikali a ako sa rozvíjali platidlá na našom území a čo predchádzalo tomu, aby sme mohli platiť dnešnou menou. Mali sme aj možnosť uvidieť rôzne typy mincí i medailí. Pokračovali sme návštevou mincovne, kde sme sa zoznámili so spôsobom výroby jednotlivých mincí a platidiel. Exkurziu organizovali pani učiteľky Mgr. Z. Kováčová a Mgr. N. Mlynáriková.

            • Kam na strednú školu?

            • V októbri mali na ši deviataci možnosť zúčastniť sa celodennej exkurzie do TalentCentra v Nitre- Krškanoch, kde im lektori vysvetlili, že talent má každý, len ho treba objaviť a rozvíjať. Pomocou zaujímavých testov vyhodnotili talent a nadanie každého žiaka individuálne a pomohli mu tak správne sa nasmerovať na strednú školu. V tom istom mesiaci deviataci spolu so žiakmi ôsmych ročníkov navštívili Burzu informácií, ktorá prebehla v priestoroch SOŠS na Nábreží mládeže v Nitre. Tu si mohli žiaci pozrieť jednotlivé stanovištia stredných škôl, opýtať sa, čo ich zaujímalo, pozrieť si výrobky a zvoliť si tak pre seba vhodné povolanie.

            • Dvadsať kozičiek pre núdznych

            • DARUJ KOZU bol názov dobrovoľnej finančnej zbierky, ktorá prebehla na našej škole 19. októbra 2022. Spoločne sa nám podarilo zakúpiť 20 kozičiek v hodnote 700 eur, ktoré poputujú k chudobným ľuďom v Afrike a v Ázii. Pomôžu im zlepšiť kvalitu života.

              Všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili, ĎAKUJEME!

            • Európsky týždeň programovania

            • Európsky týždeň programovania je nezávislá iniciatíva, ktorej cieľom je priblížiť každému programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou. Aj na našej škole si uvedomujeme, že keď sa deti naučia programovať, pomôže im to pochopiť svet okolo nás, ktorý sa rýchlo mení, rozšíriť si vedomosti o fungovaní technológií a rozvinúť si zručnosti a schopnosti, vďaka ktorým objavia nové nápady a inovácie.

              Počas mesiaca október, v dňoch od 8.10 do 23.10.2022, sa naši žiaci na hodinách informatiky aktívne venovali programovaniu v detskom objektovom programovacom jazyku Scratch. Vytvorili zaujímavé a zábavné kvízy a hry, ktoré si môžete aj vy sami vyskúšať v štúdiu ZŠ Benkova https://scratch.mit.edu/studios/32253999

            • „Načo sú nám múzeá?“

            • Práve na túto otázku hľadali odpoveď naši piataci v Ponitrianskom múzeu. Prostredníctvom zaujímavého výchovno-vzdelávacieho programu mali možnosť nazrieť za „zatvorené dvere” múzea a spoznať jednotlivé odborné činnosti jeho života. Zvedaví bádatelia zisťovali, ako sa do múzea dostal starý džbán a čo všetko sa s ním v múzeu deje predtým, ako ho návštevníci uvidia na výstave. Svoje zistenia si zapisovali do bádateľského denníka, ktorý im určite pomôže na hodinách dejepisu 😊.

            • Každý deň jablko...

            • Každý deň jablko, od lekára ďaleko…hovorí ľudová múdrosť.

              Aj tento rok si žiaci 1. a 2. ročníka pripomenuli Deň jablka – 21. október. Celý deň bolo všade cítiť vôňu jabĺk. Deti čakal kopec aktivít, zábavy, ale aj poučenia. Riešili jabĺčkové príklady i abecedu, merali svoju dĺžku tela jablkometrom. K tomu si zaspievali pesničky a na výtvarnej výchove jabĺčka kreslili a maľovali.

              Krásne a vyleštené jabĺčka, ktoré si deti priniesli, sa pred zjedením zúčastnili súťaže „Najkrajšie jabĺčko triedy“. Ocenené jabĺčka chutili víťazom ešte sladšie. Mamičky pripravili deťom rôzne zdravé dobroty, na ktorých si počas prestávok deti s veľkou radosťou pochutili. Deťom sa zábavný a chutný jablkový deň veľmi páčil. 

    • Kontakty

      • Základná škola, Benkova 34, 94911 Nitra
      • Riaditeľ PaedDr. Róbert Harmata 0902 371 857 Tajomníčka A blok Zdeňka Bégerová 037 7731011 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 1. – 4. ročník a ŠKD Mgr. Janka Kováčová 0911 013 405 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 5. – 9. ročník Mgr. Eva Berešová 0911 013 406 Zástupkyňa riaditeľa školy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a ŠKD Mgr. Mária Bernáthová 0911 013 402 Vedúca zariadenia školského stravovania Jolana Molnárová 037 7731278 0911 241 284 Kariérový poradca Mgr. Gabriela Pukanová 0910 360 209 Školský psychológ Mgr. Dagmara Bari 0903 419 794 Školský psychológ Mgr. Veronika Rusnáková 0911 413 405 Školský špeciálny pedagóg Mgr. Kvetoslava Kleknerová 0911 033 443 Školský špeciálny pedagóg VIN Mgr. Agáta Fridrich Dolha 0910 323 993 Účtovníčka Anna Abrmanová 0903 471 687 Účtovníčka PAM Mária Ďatková 0911 213 407 Administratívny pracovník B blok Emília Svetlíková 037 7731016
      • Benkova ul. 34 P.O.Box 32 94911 Nitra Slovakia
      • IČO: 37965859
      • DIČ: 2021863173
    • Prihlásenie