• Novinky

            • Arborétum Mlyňany SAV

            • Exkurzie do Arboréta Mlyňany SAV Vieska nad Žitavou pre 6. ročník sa konali v dvoch termínoch, a to dňa 22. 5. 2024 a 24.5.2024. Žiaci sa zúčastnili prehliadky arboréta s odborným výkladom o zaujímavých prevažne cudzokrajných drevinách. Keďže nám počasie veľmi neprialo, tvorivé dielne a aktivity mali žiaci pripravené v priestoroch kaštieľa. Cieľom exkurzie bolo spoznať tento krásny prírodný chránený areál neďaleko  Nitry s množstvom vždyzelených  druhov drevín, ktoré pochádzajú z rôznych končín sveta, ako aj  históriu jeho vzniku a tiež  budovať  pozitívny vzťah detí  k prírode. Aj napriek daždivému počasiu niektorí žiaci sa zastavili v predajni rastlín a okrasných drevín, aby prekvapili a potešili svojich blízkych :)

            • IQ olympiáda - Regionálne kolo Západ 

            • 17.5.2024 sa v priestoroch Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislaslave uskutočnilo Regionálne kolo Západ IQ olympiády pod záštitou MENSA Slovensko. Celkovo sa tejto súťaže zúčastnilo 11 314 riešiteľov z celého Slovenska, z Nitrianskeho kraja ich bolo vyše 1000, z našej školy všetci žiaci ročníkov 5.-9. VIN. Do regionálneho kola postúpilo spolu za Nitriansky, Trnavský a Bratislavský kraj a súťažilo 82 najlepších riešiteľov.

              V silnej konkurencii  našu školu reprezentovali Maxim Mika a Jakub Plaštiak  z IX.T, Gregor Jamrich z IX.U triedy.

              Súťaž bola rozdelená do dvoch častí, v ktorých si súťažiaci preverili postreh, vypracovali logický písomný test, vytvárali slová z lietajúcich písmeniek, svoju pozornosť. Všetky súťažné úlohy boli založené na všeobecných princípoch a pre ich riešenie nepotrebovali žiaci žiadne špeciálne vedomosti. S trochou nadsadenia sa dá povedať, že pre ich riešenie je potrebný iba „zdravý rozum“. IQ olympiáda nie je  vedomostná  súťaž, ale  súťaž rozvíjajúcu predovšetkým schopnosť samostatného logického uvažovania.

              Úspešnými riešiteľmi boli Maxim a Gregor, ktorí sa umiestnili v prvej 30-tke. Jakub Plaštiak bol na 11.mieste a postúpil do celoslovenského kola, ktoré sa bude konať v Levoči.

              Srdečne gratulujeme:)

               

            • Logická olympiáda žiakov VIN

            • Aj v tomto školskom roku sa naši Vinkári zapojili do Logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov.

              Súťaž prebieha v dvoch súťažných kategóriách: v kategórii A (žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ) a B (žiaci 5. – 9. ročníka ZŠ a žiaci osemročných gymnázií do 15 rokov). Školské kolá prebehli v mesiaci marec 2024 a 4 najúspešnejší žiaci z oboch kategórií postúpili do celoslovenského kola. Finálové kolo 12. ročníka Logickej olympiády žiakov so všeobecným intelektovým nadaním sa uskutočnilo 15.5.2024 pod záštitou Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove. Súťažiaci preverili svoje schopnosti v riešení úloh zameraných na logický, matematický a priestorový úsudok a verbálne myslenie. V silnej konkurencii vyše 200 intelektovo nadaných žiakov našu školu reprezentovali v kategórii A: Aurélia Križanová, III.T – 15.miesto, Oliver Lebduška, III.U – úspešný riešiteľ (34.m.), v kategórii B: Maxim Mika, IX.T – úspešný riešiteľ (30.m.) a Jakub Plaštiak, IX.T – úspešný riešiteľ (59.m.).

              Všetkým srdečne gratulujeme:)

               

            • MÁME RADI NITRU – VÝZVA

            • Milé obyvateľky, milí obyvatelia Nitry.

              Poďte s nami tvoriť jeden z najdôležitejších dokumentov pre naše mesto - STRATEGICKÝ PLÁN MESTA NITRA. Malí, i tí skôr narodení, v každom z vás je Nitra. Nechceme, aby sa Nitra rozvíjala iba na základe impulzívnych rozhodnutí. Chceme mesto rozvíjať systematicky, s jasnou víziou a spoločne s vami. Chceme vytvoriť taký plán, ktorý prinesie zlepšenie kvality života pre všetkých nás.

              CHCEME POZNAŤ VÁŠ POCIT Z MESTA

              Štartom našej vzájomnej spolupráce je vytvorenie pocitovej mapy mesta. Zobrazia sa v nej základné momenty, skrátka všetko, čím žijete každodenne v našom meste. Či už bývate v centre alebo na okraji mesta, alebo do Nitry cestujete do školy alebo do práce. Zaujíma nás váš názor na konkrétne miesto, kde v meste žijete, kde sa najviac pohybujete. Pridajte sa k nám, zodpovedzte otázky a vyplňte pocitovú mapu: Pocitová mapa mesta Nitra (arcgis.com)

              Ďakujeme

              Vaše Mesto Nitra

            • Víťazi  Nitrianskej korfbalovej ligy sú z Benkovej

            • S blížiacim sa koncom školského roka vyvrcholila pre žiakov z korfbalového krúžku Nitrianska korfbalová liga, v ktorej si merali sily počas školského roka 2023/24 v mnohých zápasoch s rovesníkmi z ďalších základných škôl.

              Svojimi obetavými výkonmi a spoluprácou na ihrisku dokázali vybojovať prvé miesto, a to hneď dvakrát, v kategórií do 9 aj do 11 rokov. 

              Zároveň sa najlepšími strelcami U9 stali hráči z nášho mužstva. Najlepšia strelkyňa je Sofia Berešová a najlepším strelcom Filip Záborský, obaja z 3.A.

              Pani učiteľka a trénerka v jednom :-) Martina Gatci ďakuje všetkým rodičom a žiakom z korfbalového krúžku, ktorí reprezentujú školu aj vo svojom voľnom čase v poobedňajších a často aj večerných hodinách. 

              U9 - Kristián Kaurin, Sarah Pavelová 3.B, Sofia Berešová, Filip Záhorský, Kristián Vu Duc 3.A, Ria Olbert 3.C

              U11 - Maxim Nedelka, Leonard Marci 5.D, Emma Líšková, Sarah Kerti, Nina Kaurin, Marcus Chudý, Jakub Pekar 5.A, Karolína Bencová, Dominik Hrozenský 4.A, Matúš Macák, Timotej Ďuriš 4.B

              V najbližších dňoch nás čakajú Majstrovstvá okresu v školskom korfbale a tiež finále slovenskej žiackej korfbalovej ligy, tak nám držte palce! 

            • Absolútna víťazka v agility

            • Žiačka našej školy Ninka Králová z III.B triedy sa v sobotu 25.mája zúčastnila Majstrovstiev Slovenska v karate v Banskej Bystrici. Stala sa dvojnásobnou majsterkou SR v agility 9-ročných a v kumite 8-9 ročných. Okrem týchto krásnych úspechov získala za túto sezónu pohár absolútneho víťaza v agility. Ninke blahoželáme a prajeme jej  nielen v karate veľa ďalších úspechov :)

            • Moduly karate

            • Konichiwa --> Ahoj

              Prednedávnom si žiaci 2., 3., 5. ročníkov bežných tried počas hodín TSV vyskúšali, aké náročné je skombinovať rýchlosť, presnosť, estetiku a dynamiku pohybu.

              Šesť absolvovaných hodín KARATE, bolo ukončených individuálnou súťažou každej triedy, z ktorej vždy najrýchlejší žiak a najrýchlejšia žiačka postúpili do ďalšieho kola, v ktorom budú reprezentovať našu školu.

              Moduly karate na našej škole zastrešovala majsterka Európy Monika Uriková Višňovská so svojim tímom. 

              Arigato --> Ďakujeme 

            • Úspech v medzinárodnom turnaji - karate

            • V mesiaci máj  sa konal medzinárodný turnaj v srbskom Beoćine. Turnaja sa zúčastnil reprezentačný výber talentovanej mládeže do 14 rokov, kde sa do výberu dostala aj naša žiačka NATÁLIA ŠEVČÍKOVÁ zo VII.D.

              Natálka na turnaji svojim výkonom podržala družstvo dievčat, ktoré získali zlatú medailu a na záver získala striebro v individuálnych súbojoch. 

              Natálke gratujujeme a želáme veľa ďalších úspechov.

               

            • Mestský úrad v Nitre a TICadlovo

            • V uplynulých dňoch žiaci 6.ročníka navštívili MsÚ v Nitre. Mestským úradom nás sprevádzala vedúca kancelárie primátora, ktorá si pre nás pripravila všeobecné poznatky i zaujímavosti o nitrianskom meste.  Diskutovali sme o štátnych symboloch a insígniach mesta. Navštívili sme obradnú sieň aj zasadačku, kde každý mesiac rokujú poslanci mestského zastupiteľstva. V neposlednom rade sme sa stretli s pánom primátorom Marekom Hattasom, ktorý nám venoval svoj čas a odpovedal na množstvo otázok. Mali sme možnosť dozvedieť sa viac o fungovaní mesta, o práci obecného zastupiteľstva a o územnej samospráve.

              TICadlovo Nitra navštívili žiaci 6.ročníka a bežných tried 2.ročníka. Žiaci si prostredníctvom maľovanej zážitkovej steny s hracími prvkami prehĺbili vedomosti o pamiatkach, atrakciách a zaujímavostiach mesta Nitry. Vypočuli si edukatívne prednášky, pozreli videá, zahrali interaktívne hry, a tak podporili význam regionálneho vzdelávania detí.

            • Tenisky nás spoja

            • V stredu 15.5.2024 sa uskutočnilo na našej škole športové podujatie  - Tenisky nás spoja. Akcia bola špecifická tým, že okrem žiakov našej školy sa jej zúčastnili aj žiaci Špeciálnej základnej školy internátnej na Čermáni. Žiaci si spoločne vyskúšali rôzne zaujímavé disciplíny. Atmosféra podujatia bola úžasná, vznikli nové priateľstvá, ale hlavne sme všetci získali drahocenné skúsenosti. 

            • Vieme, aký je priemerný žiak štyroch krajín EÚ:)

            • Pondelok 20.5.2024 bol dôležitý pre žiakov VIII.A a VIII.B, ktorí sa počas celého školského roka aktívne zapájali do plnenia zaujímavých a netradičným úloh v medzinárodnom eTwinningovom projekte The Average Student – beyond numbers and data. O 12,00 hodine sa stretli v online priestore na záverečnom meetingu so spolužiakmi z partnerských škôl z Portugalska, Španielska a Fínska, kde každá krajina predstavila výsledky svojej práce na poslednej projektovej úlohe. 112 študentov v rámci zadania vyplnilo dotazník týkajúci sa ich vzhľadu a 12 otázok o ich záujmoch a preferenciách, aby na základe vyhodnotenia predstavili PRIEMERNÉHO ŽIAKA EÚ – ako by asi vyzeral, aké by mal meno a aké záujmy by preferoval. Ako to všetko dopadlo v žiackom prevedení, ako vidí výsledky prieskumu Umelá Inteligencia a ako sme sa na stretnutie pripravovali, si môžete pozrieť na priložených fotografiách a na stránke o projekte.

              Všetkým žiakom za ich ochotu usilovne pracovať ďakuje pani uč. Formelová, koordinátorka projektu.

            • Modrý gombík

            • Dňa 14.mája 2024 sa na našej škole konala zbierka „MODRÝ GOMBÍK“ organizovaná celosvetovou organizáciou UNICEF. Našim dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať sumu 330 €, ktorú sme vložili na účet UNICEF a následne bude použitá na pomoc deťom.

            • Návšteva hasičskej stanice

            • Žiaci 2. a 3. ročníkov v ŠKD-klasika sa zúčastnili zaujímavej prehliadky hasičskej stanice v Nitre. Profesionálni hasiči nás oboznámili s najnovšou technikou, porozprávali o svojej činnosti a vysvetlili nám, ako sa zachovať v prípade požiaru. Ochotne odpovedali na všetky naše otázky. Odchádzali sme obohatení o nové vedomosti a s pocitom príjemne  stráveného popoludnia.

            • V detskom kráľovstve Tramptárie

            • Žiaci II.C a II.D triedy pod vedením pani učiteliek Mariky Tydorovej, Mirky Urbánkovej a pani vychovávateľky Janky Ambrušovej  v dňoch 26.4.-3.5.2024 zažili skvelú školu v prírode na Krahuliach. V kráľovstve Tramptárie absolvovali kráľovské remeslá, rytierske hry a samozrejme aj turistiku na Rozhľadnu a do Stredu Európy. Každý večer sa končil súťažno-zábavným programom s diskotékou. Žiaci domov odchádzali spokojní, s novými priateľstvami i nezabudnuteľnými spomienkami, ale aj kráľovským pokladom :)

            • Svetový pohár v mentálnej aritmetike

            • Kurz mentálnej aritmetiky je vzdelávací program založený na mentálnych výpočtoch. Zvyšuje rýchlosť vnímania a spracovania informácií tým, že rozvíja komunikáciu medzi mozgovými hemisférami a vytvára nové neurónové prepojenia. Matúš Svýba  z III.U  začal takýto kurz navštevovať v októbri 2023. No po niekoľkých hodinách bolo jasné, že toto je mimoriadne nadaný chlapec. Dostával individuálne úlohy a napredoval mimoriadne rýchlo, rôzne náročné kapitoly úplne preskočil. Na zvládnutie najťažšej kategórie stačili Matúšovi dva mesiace, čo väčšine detí trvá dva roky. 27. apríla 2024 sa konal Svetový pohár v mentálnej aritmetike v Sofii v Bulharsku, kde Matúš počítal najťažšiu tému v mentálnej aritmetike Anzan. Počítal skvele, bolo to náročné, keďže celá súťaž prebiehala v bulharskom jazyku. Súťažiaci si museli odsledovať, ako majú postupovať, kde zapisovať výsledky, aké sú podmienky. Medzi  33 súťažíacimi rôznych národností získal Matúš siedme miesto a prebojoval sa medzi profesionálov. Je to obrovský úspech, pretože dostať sa v oblasti mentálnej aritmetiky za tak krátky čas tam, kde Matúš, je veľmi výnimočné.

              Srdečne mu gratulujeme k jeho veľkému úspechu :)

            • Pre najlepšiu mamičku

            • Minulý školský rok sa naši žiaci zapojili do iniciatívy, ktorú vyhlásilo vydavateľstvo Mladé letá. Úlohou žiakov bolo napísať báseň mame ku Dňu matiek. Tento rok vydavateľstvo vydalo knihu s básňami všetkých žiakov základných a materských škôl, ktorí sa do tejto milej akcie zapojili, a teda uverejnili aj básne žiakov z našej školy. Tešíme sa s nimi a veríme, že ešte budú mať v živote dostatok priestoru na preukázanie svojej kreativity.

              Zároveň všetkým mamičkám a babičkám prajeme všetko krásne a dobré k sviatku:)

    • Kontakty

      • Základná škola, Benkova 34, 94911 Nitra
      • Riaditeľ
        PaedDr. Róbert Harmata
        0902 371 857

        Tajomníčka A blok
        Zdeňka Bégerová
        037 7731011

        Zástupkyňa riaditeľa školy pre 1. – 4. ročník a ŠKD
        Mgr. Janka Kováčová
        0911 013 405

        Zástupkyňa riaditeľa školy pre 5. – 9. ročník
        Mgr. Eva Berešová
        0911 013 406

        Zástupkyňa riaditeľa školy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a ŠKD
        Mgr. Mária Bernáthová
        0911 013 402

        Vedúca zariadenia školského stravovania
        Jolana Molnárová
        037 7731278
        0911 241 284

        Kariérový poradca
        Mgr. Miriam Bartová
        0910 360 209

        Školský psychológ
        Mgr. Dagmara Bari
        0903 419 794

        Školský špeciálny pedagóg
        Mgr. Kvetoslava Kleknerová
        0911 033 443

        Školský špeciálny pedagóg VIN
        Mgr. Agáta Fridrich Dolha
        0910 323 993

        Účtovníčka
        Anna Abrmanová
        0903 471 687

        Účtovníčka PAM
        Mária Ďatková
        0911 213 407

        Administratívny pracovník B blok
        Emília Svetlíková
        037 7731016
      • Benkova ul. 34
        P.O.Box 32
        94911 Nitra
        Slovakia
      • IČO: 37965859
      • DIČ: 2021863173
    • Prihlásenie