• Novinky

            • Deň Zeme

            • Dňa 24.04. sme v našej škole oslávili deň Zeme. Žiaci 1. stupňa mali veľa zaujímavých aktivít a zážitkov: skrášľovali okolie školy, vyrábali plagáty, starali sa o veveričku, kreslili s kriedami odkaz planéte Zem na chodník, budovali reflexnú cestu a šili látkové nákupné tašky. Deti získali mnoho nových vedomostí o ochrane našej planéty.

            • Opäť ZELENÝ CERTIFIKÁT pre ZŠ Benkova 34

            • Batérie obsahujú mnoho ťažkých kovov (olovo, kadmium, nikel). V prípade, že sa tieto toxické látky uvoľnia do pôdy a podzemných vôd, ohrozujú zdravie ľudí a poškodzujú ekosystém.

              Použité batérie je možné odovzdať aj priamo v našej škole. V oboch budovách na prízemí (vedľa kancelárií) sú umiestnené zberné nádoby, kde stačí použité batérie vysypať.

              Ak sa chceš dozvedieť viac, kontaktuj koordinátorku zberu pani učiteľku Mgr. Martinu Gatci.

            • Štvrtáci na plávaní

            • Žiaci štvrtého ročníka počas posledného aprílového týždňa absolvovali plavecký kurz v Mestskej plavárni v Nitre. Pod vedením trénerov z plaveckej školy Delfín sa zdokonaľovali v rôznych plaveckých štýloch. Posledný deň si zmerali sily v pretekoch na 50m. Odmenou pre každého bol Mokrý diplom. 

            • Školenie učiteľov

            • Dňa 25.4.2023 sa naši učitelia 2. stupňa vzdelávali  pod vedením lektorov zo združenia STORM.  

              Počas workshopu "Efektívna prevencia na školách" mali možnosť načerpať najnovšie informácie a vedomosti z oblasti drog a rizikového správania sa mladých ľudí.

              Počas diskusie sa dozvedeli pravdivé fakty o omyloch a mýtoch v oblasti návykových látok.

              Naučili sa, aké sú príznaky užitia omamných látok a intoxikácie tabakovými výrobkami či inými návykovými látkami. Zopakovali si, ako v prípade potreby poskytnúť prvú pomoc a povzbudiť mladých ľudí k zodpovednému správaniu a ku kritickému mysleniu v dôležitých momentoch života.

            • Krajské kolo Matematickej olympiády

            • Dňa 28.3.2023 nás vzorne reprezentovali na krajskom kole Matematickej olympiády v kategórii Z9 naši deviataci Patrik Bolla z IX.C a Simon Burcl z IX.U, ktorí sa v silnej konkurencii základných škôl a osemročných gymnázií z celého nitrianskeho kraja stali úspešnými riešiteľmi.

              Gratulujeme:)

            • Okresné kolo Matematickej olympiády

            • Dňa 12.4.2023 sa konalo okresné kolo Matematickej olympiády v kategórii Z8, Z7 a Z6, kde nás úspešne reprezentovali aj naši žiaci.

              V kategórii Z8 obsadila prvé miesto Dominika Ševčíková z VIII.A, druhé miesto obsadil Simon Joanidis z VIII.T a úspešným riešiteľom bol aj Adam Šatka z VIII.U.

              V kategórii Z6 obsadil taktiež prvé miesto Martin Krajanec zo VI.T.

              Všetkým úspešným riešiteľom a víťazom kategórií srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy:)

            • Výtvarná súťaž - Svetový deň vody 2023

            • Dňa 22.3. bol Svetový deň vody a Západoslovenské vodárne k tejto príležitosti vyhlásili súťaž, ktorej sa svojími výtvarnými prácami zúčastnili aj naši žiaci. Výtvarné práce boli vystavené pred obchodným domom Promenáda a  jednou z ocenených je aj naša žiačka Ester Verešová zo VII.A triedy, ktorá svoju prácu vytvorila pod vedením p.uč. Kochanovej.

              Ester srdečne blahoželáme :)

            • Divadelné predstavenie v ŠKD

            • Dňa  21.4.2023 sa v rámci ŠKD uskutočnilo divadelné predstavenie  pre 1. a 4. ročník v podaní Divadla Oskar. Rozprávka Škaredé káčatko pútavým spôsobom vtiahla malých divákov do príbehu, ktorý sa odohrával hlavne v zvieracej ríši. V predstavení sa deti stretli s mnohými zvieracími postavami, ktoré zobrazovali rozmanité ľudské vlastnosti a povahy. Prostredníctvom veršovaných dialógov a veselých pesničiek rozprávka poukázala na spoločenské rozdiely a primeraným spôsobom predstavila aj problematiku rasizmu. Zaujímavou scénou, krásnymi kostýmami, hudbou a osvetlením sa deti preniesli do rozprávkového sveta, v ktorom však možno mnohé spoznali aj samé seba...  

            • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 12.4.2023 sa v KOS v Nitre uskutočnilo okresné kolo súťaže v umeleckom prednese prózy a poézie Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnili sa ho tiež dve skvelé recitátorky z našej školy, ktoré súťažili v 1. kategórii v prednese poézie. Nelka Padáčová z II. C získala 2. miesto  s postupom na krajské kolo a Nikoleta Gajdošová zo IV.A získala 3. miesto. Obidvom dievčatám gratulujeme k výbornému výkonu a Nelke držíme palce do krajského kola.

            • Dajte veciam druhú šancu!

            • Zber textilu vhodného na ďalšie použitie:

              Čo zbierame?

              Textil vhodný na ďalšie použitie, a to najmä (vypraté) letné a zimné pánske, ženské a detské oblečenie

              Ako zbierame?

              Zozbierané čisté veci musia byť zabalené vo vhodnom obale, ideálne v priesvitnom vreci.

              Kedy zbierame?

              24.4.2023 – 28.4.2023 ZŠ Benkova v bloku A a B (zadný vchod)  

              pred vyučovaním od 7. do 8 .00 hod. a po vyučovaní od 14.00 do 16.00 hodiny

              Prečo zbierame?

              Ochrana životného prostredia.

              Zozbieranému oblečeniu a textilným výrobkom dávame druhú šancu na ich vrátenie do obehu.

              Pomoc ľudom v núdzi.

              Okrem finančnej pomoci putuje pretriedená časť vyzbieraného oblečenia, ktorú je možné opätovne zužitkovať po jej vyčistení ľudom v núdzi prostredníctvom našich charitatívnych partnerov.

                                                                   

                                                                     Čachtice - oficiálna stránka obce - Recyklácia a triedenie textilu Čo so  starým oblečením? Kým kov je recyklovateľný donekonečna a papier možno  recyklovať 5 až 7-krát, možnosti recyklovania odevov a textilu sú

                                                                     Ekocharita Slovensko (@EkocharitaSK) / Twitter        

               

               

            • Dahl's fantasy - angličtina vo výtvarnej výchove

            • Blahoželáme našim žiakom Alici Otottovej, Andrejovi Tóthovi a Karolíne Bencovej z III.A triedy k oceneniu z výtvarnej výzvy "Dahl's fantasy". Dokázali vytvoriť ilustráciu k úryvku z anglického textu vďaka perfektnému porozumeniu a talentu. Oceneným žiakom prajeme veľa ďalších úspechov, kreativity a chuti k budúcej zaujímavej tvorbe.

              Žiakov pripravila: Mgr. Jana Michalíková

            • Základné kolo McDonald's Cupu

            • Dňa 13. 4. 2023 sa na našej škole uskutočnilo základné kolo McDonald's Cupu, na ktorom sa zúčastnili žiaci 1. stupňa. V konkurencii tímov z piatich základných škôl si vybojovali pekné 2. miesto.

              K umiestneniu blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            • Tréneri v škole

            • Naša škola je od šk. roku 2021/2022 zapojená do programu Tréneri v škole.

              Program je zameraný:

              • na skvalitnenie a zatraktívnenie hodiny Telesnej a športovej výchovy zážitkovým spôsobom výučby,
              • na budovanie pozitívneho vzťahu k športu a prehĺbenie záujmu detí o šport a
              • na rozvíjanie všestrannej pohybovej gramotnosti žiakov na prvom stupni základných škôl.

              Do vyučovacieho procesu hodín sú zapojení kvalifikovaní, vyškolení tréneri spoločne s príslušnými pedagógmi TSV na 1.stupni základnej školy.

              Žiaci sa zoznámia s viacerými druhmi športovo-pohybových aktivít a rôznym športovým náčiním. Na školách pôsobenia tréneri rôznych druhov športu.

              Dôraz sa kladie na  hravú formu výučby a zapájanie čo najväčšieho počtu žiakov.

              Oblasti športovej prípravy, na ktoré je program zameraný:

              • základy lokomócie : atletika, gymnastika,
              • loptové zručnosti: kolektívne a individuálne športy,
              • rytmické a koordinačné základy: tanec, úpolové športy.

              Základná škola Benkova 34 sa začiatkom apríla podieľala na realizácii ukončenia kurzu absolventov programu Tréneri v škole. Záverečné skúšky absolvovalo spolu 30 trénerov z celého Slovenska. Na odovzdávaní certifikátov sa osobne zúčastnil garant programu Karol Kučera, splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport. Prítomní boli aj lektori z Českej republiky Antonín Barák a Ján Macháček a za slovenskú stranu Tomáš Gurský (psychológ), Diana Kosová (SOV), Monika Paliatková (ÚV SR), Miroslav Slížik, Juraj Kremnický (UMB BB), hlavný organizátor Pavol Horička (UKF) a naši žiaci 1.stupňa.

              Koordinátor za ZŠ Benkova 34, Nitra: Mgr. Janka Kováčová (ZRŠ pre 1.stupeň)

            • Exkurzia Košariská- Bradlo- Myjava

            • 13. apríla 2023 sme sa vydali so žiakmi 8. ročníka po stopách Milana Rastislava Štefánika. Začali sme v jeho rodnom dome v Košariskách, pozreli sme si kostol, kde bol jeho otec kňazom a Štefánik v ňom bol pokrstený, navštívili sme hroby jeho rodičov. Následne sme sa vydali na Mohylu pod Bradlom. Počasie nám síce neprialo, ale náladu sme mali výbornú! Z Brezovej pod Bradlom sme sa presunuli do Myjavy, kde sme sa oboznámili s formovaním slovenského štátu v Múzeu Slovenských národných rád a mali sme možnosť pozrieť si dom Anny Kolényovej- priamej účastníčky revolúcie za čias Ľudovíta Štúra. V tej istej budove sme si pozreli výstavu s názvom „Farby prírody“, ktorej cieľom bolo poukázať na rôzne procesy v prírode a objasniť, ako farby vníma človek a živočíchy. 

              Koordinátor exkurzie: Mgr. Dana Kolková

            • Posielanie pohľadníc

            • Žiaci II.T a II.U sa v škole naučili a potom si aj v praxi vyskúšali, ako funguje pošta. Napísali svojim rodinám pohľadnice k Veľkej noci a sami ich poštou odoslali. Pohľadnice boli pre ich rodiny prekvapením. Veríme, že ich potešili.

            • Okresné kolo Geografickej olympiády

            • Dňa 31.3. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády na ZŠ Topoľová v Nitre, ktorej sa zúčastnilo až 166 žiakov, ale úspešnými riešiteľmi bolo iba 42 žiakov. Všetky naše žiačky sa v silnej konkurencii držali veľmi statočne, získali nové skúsenosti, popasovali sa s náročnými testovými úlohami a stali sa úspešnými riešiteľmi.

              V kategórii (5.ročník) sa na 4.mieste umiestnila Anna Mária Gergeľová z V.U a  na  5.mieste Adela Zvalová z V.U.

              V kategórii F (6. - 7. ročník) sa na 6.mieste umiestnila Liana Gajdošová z VII.U a 7.mieste Karolína Beláková z VI.T.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy :)

            • Okresné kolo Pytagoriády

            • V dňoch 19.3. a 20.3.2023 sa na našej škole uskutočnilo okresné kolo 44. ročníka Pytagoriády a medzi 345 účastníkmi sme mali úspešných riešiteľov v takmer každej kategórii. V kategórii P3 úspešne vyriešila zadania Ema Jelenčiaková z III.U, V kategórii P5 obsadil prvé miesto Samuel Slamka z V.T, o tretie a štvrté miesto sa delili Adela Zvalová z V.U a Jakub Krajči z V.T. V kategórii P6 boli úspešnými riešiteľmi Martin Krajanec a  Nikolaj Chudovan zo VI.T a Jakub Bíro zo VI.D. V kategórii P7 úspešne vyriešil náročné úlohy Eduard Hošek z VII.T. Veľkú radosť nám urobili aj žiaci v kategórii P8, kde sa na delenom prvom mieste umiestnil Adrián Hojčuš z VIII.C a úspešnými riešiteľmi boli aj Jakub Plaštiak z VIII.T a Jakub Ivančík z VIII.A.

              Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a ďakujeme za príkladnú reprezentáciu našej školy :)

            • Okresné kolo Chemickej olympiády

            • Dňa 30.03.2023 sa konalo okresné kolo Chemickej olympiády.

              Absolútnym víťazom sa stal náš žiak Simon Burcl z IX.U, ktorý sa umiestnil na krásnom 1.mieste s najvyšším počtom bodov.

              Simonovi gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

              Držíme palce pri ďalšom postupe do krajského kola :) 

            • Easter Egg Hunt

            • V stredu 5.4.2023, deň pred veľkonočnými prázdninami, sa žiaci 3.ročníkov na našej škole zúčastnili multikulturálnej akcie Easter Egg Hunt. Pod vedením našich angličtinárok sa dozvedeli nové informácie o veľkonočných zvykoch v anglicky hovoriacich krajinách, vyrobili si tematický košíček, hádali počet veľkonočných vajíčok vo vajci. Okrem toho sa pravdaže zúčastnili hľadania veľkonočných vajíčok  - Easter Egg Hunt a svoje vedomosti si overili prostredníctvom zábavného veľkonočného kvízu cez aplikáciu Kahoot.

              Veľkonočné dielničky si skutočne užili a lúčili sa so sladkou odmenou. Tento deň pre tretiakov pripravili pani učiteľky anglického jazyka Mgr. J.Moravčíková, Mgr. J.Michalíková, Mgr. A.Szarková, Mgr. A.Maňovská a Mgr.J. Hanková. 

    • Kontakty

      • Základná škola, Benkova 34, 94911 Nitra
      • Riaditeľ PaedDr. Róbert Harmata 0902 371 857 Tajomníčka A blok Zdeňka Bégerová 037 7731011 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 1. – 4. ročník a ŠKD Mgr. Janka Kováčová 0911 013 405 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 5. – 9. ročník Mgr. Eva Berešová 0911 013 406 Zástupkyňa riaditeľa školy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a ŠKD Mgr. Mária Bernáthová 0911 013 402 Vedúca zariadenia školského stravovania Jolana Molnárová 037 7731278 0911 241 284 Kariérový poradca Mgr. Gabriela Pukanová 0910 360 209 Školský psychológ Mgr. Dagmara Bari 0903 419 794 Školský psychológ Mgr. Veronika Rusnáková 0911 413 405 Školský špeciálny pedagóg Mgr. Kvetoslava Kleknerová 0911 033 443 Školský špeciálny pedagóg VIN Mgr. Agáta Fridrich Dolha 0910 323 993 Účtovníčka Anna Abrmanová 0903 471 687 Účtovníčka PAM Mária Ďatková 0911 213 407 Administratívny pracovník B blok Emília Svetlíková 037 7731016
      • Benkova ul. 34 P.O.Box 32 94911 Nitra Slovakia
      • IČO: 37965859
      • DIČ: 2021863173
    • Prihlásenie