• Novinky

            • Predstav svoju obľúbenú knihu

            • V duchu tejto vety sa tiahol v ŠKD – VIN celý mesiac marec. Knihy a ich čítanie majú deti veľmi rady, preto svojim spolužiakom predstavili svoje najobľúbenejšie. Ich úlohou bolo prezentovať knihu, opísať dej, vyjadriť dôvod svojho výberu a zároveň odpovedať na množstvo zvedavých otázok. Záujem bol taký veľký, že sa prezentácia musela o pár dní zopakovať. Okrem tejto aktivity, mohli deti celý mesiac darovať a vymieňať knihy na chodbe školy, písať vlastné príbehy a básne, ilustrovať svoje mini diela a vyjadriť svoj názor a lásku ku knihám na tabuli vďaky.

            • Deň vody

            • Voda je vzácna. Bez vody nie je život. Ak ju nebudeme chrániť a šetriť, môžeme pocítiť jej nedostatok. Žiaci našej školy si 22.marca v Deň vody pripomenuli jej význam rôznymi vedomostnými a zábavnými aktivitami, ktoré pre nich pripravili Mgr. Miroslava Urbánková a Mgr. Henrieta Horičková PhD.

            • Digitálny príspevok pre žiakov SR

            • Cieľom národného projektu je podpora rozvoja digitálnych zručností vo všeobecnosti a to prostredníctvom podpory nákupu digitálneho vybavenia. Prostredníctvom vybavenia cieľových skupín potrebným digitálnym vybavením a softvérom sa aktívne nepriamo podporí využívanie digitálnych technológií aj vo vzdelávacom procese. Projekt má za cieľ aj zlepšiť inklúziu a prístup k digitálnym technológiám pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.

              Pre koho je projekt určený?

              Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

              Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

              • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima),
              • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí,
              • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu  príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe),
              • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023).

              Ako to funguje?

              Národný projekt rešpektuje individuálne a špecifické potreby jednotlivých žiakov, a práve z tohto dôvodu ho môžu zákonní zástupcovia použiť na zakúpenie digitálneho zariadenia, ktoré je pre ich dieťa najvhodnejšie. Výška príspevku bola stanovená na základe konzultácií s Európskou komisiou a zohľadňuje 1,5 násobok životného minima, pričom hodnota príspevku je 350 eur. Zariadenie musí byť nové (vyrobené v roku 2022 a neskôr), má minimálne dvojročnú záruku a garantovanú plnú podporu výrobcu minimálne na tri roky (na hardware a aj software vybavenie).

              Informácie o projekte nájdete na web. stránke Digitálny žiak (digitalnyziak.sk).

              V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár Digitálny žiak (digitalnyziak.sk). Neprehliadnite ani sekciu najčastejšie kladených otázok v prípade doplňujúcich otázok neváhajte kontaktovať call centrum +421 (0) 232 284466.

            • Exkurzia Bratislava

            • Dňa 14. a 15. marca 2023 organizovali p. učiteľky Mgr. Mandalíková, Mgr. Kováčová a Mgr. Mlynáriková exkurziu do Bratislavy, kde žiaci 7.ročníka navštívili Centrum vedy Aurélium a Múzeum židovskej kultúry. V Auréliu sme sa dozvedeli dôležité informácie z oblasti fyziky a vyskúšali sme si rôzne vynálezy založené na princípe fyzikálnych zákonov.Neskôr sme sa presunuli do Múzea židovskej kultúry, kde sme spoznali zaujímavosti z prostredia židovského náboženstva a ich KOŠÉR spôsobu života. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila a tešíme sa na ďalšie návštevy.

            • STOPY K LITERÁRNYM POSTAVÁM A LITERÁRNYM DIELAM

            • MAREC – mesiac knihy. Každý z nás pozná spojenie tohto mesiaca práve s knihami, ktoré sú už dlhodobo našimi vernými spoločníkmi po celé roky.

              VINkári sa tento rok rozhodli poukázať na obľúbenosť kníh prostredníctvom zverejnenia diela, ktoré bolo pre nich inšpiratívne a zanechalo v ich mysliach patričnú stopu. Náš knižný kútik ožil všakovakými dielami a autormi z rôznych kútov sveta.

              17. marca sme sa s literárnymi postavami stretli aj naživo. Deti a p. učiteľky ožili v tých najkreatívnejších kostýmoch, aby nám predviedli, ktorá z nich je im srdcu najbližšia.

              „Za všetko dobré, čo je vo mne, vďačím knihe.“(Maxim Gorkij)

              Tak čítajte a nikdy neprestávajte čítať!

              Rádio Béčko

            • OLYMPIÁDA V NEMECKOM JAZYKU- CELOŠTÁTNE KOLO

            • Dňa 27. marca 2023 sa konalo v Bratislave celoštátne kolo Olympiády v nemeckom jazyku.

              Záštitu nad podujatím prevzali veľvyslankyňa Spolkovej republiky Nemecko Barbara Wolf, veľvyslankyňa Rakúskej republiky Margit Bruck-Friedrich a  veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie Peter Nelson.

              Nitriansky kraj a našu školu reprezentovala žiačka zo 7. U triedy Liana Gajdošová . Umiestnila sa na krásnom 5. mieste.

              Slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie cien za účasti zástupcov veľvyslanectiev a zahraničných inštitútov sa konalo v Zrkadlovej  sieni Primaciálneho paláca.

              Srdečne blahoželáme!

            • SLÁVNOSTNÝ SĽUB

            • 23. marca 2023 zložil Tomáš Garai,  predseda Žiackeho parlamentu pri ZŠ Benkova, slávnostný sľub do rúk primátora mesta Nitra Mareka Hattasa spolu s ostatnými predsedami Žiackych parlamentov z nitrianskych základných škôl. Sľúbili, že budú nápomocní pri rozvoji mesta a budú sa zúčastňovať aktivít Mestského žiackeho parlamentu.

            • Korfbalisti víťazne v Maďarsku

            • Žiaci z korfbalového krúžku sa pod vedením pani učiteľky Mgr. Martiny Gatci v sobotu zúčastnili turnaja v maďarskom meste Dunakeszi. Vo svojej kategórii U11 dokázali poraziť všetkých súperov a po piatich výhrach vyhrali celý turnaj aj penaltovú súťaž.

              Gratulujeme k víťazstvu!

              Pani učiteľka ďakuje za spoluprácu všetkým rodičom, ktorí deti na turnaj priviezli. 

            • Divadelné predstavenie: Kocúr v čižmách

            • Dňa 24.3.2023 sa v rámci ŠKD uskutočnilo divadelné predstavenie pre 3. ročník v podaní Divadla Oskar. Predstavenie Kocúr v čižmách nesie v sebe krásnu myšlienku šikovnosti, odvahy a pomoci priateľovi. V divadelnej podobe tak ožili veselé dobrodružstvá prešibaného kocúra. Spolu s dobrým Jankom, peknou princeznou a černokňažníkom zaviedli deti do sveta rozprávok, ktorý bol plný veršov, humoru a pesničiek.  Kocúr v čižmách ukázal deťom ako si treba veriť, ako sa netreba v živote vzdávať a aké sú dôležité medziľudské vzťahy.

            • Deň Sv. Patrika

            • Viete prečo sa v piatok 17. marca pohybovalo po škole množstvo detí oblečených v zelenom? Štvrtáci totiž pod vedením učiteľov anglického jazyka slávili St.Patrick´s Day (Deň sv. Patrika). Počas tohto multikultúrneho podujatia  niečo pekné vytvorili, veľa nového sa naučili a vedomosti si hneď aj overili v kvíze, zahrali si bingo a zatancovali si írske tance.

            • Sokoliari na našej škole 

            • Predstavenie sokoliarov a ich zverencov sa uskutočnilo na školskom  ihrisku.Sokoliari mali pre žiakov pripravené zaujímavé ukážky.Predstavili nám dravéhovtáka a výra afrického,porozprávali o nich rôzne zaujímavosti,ako napr.odkiaľ pochádzajú,ako si robia hniezda..Najlákavejšie boli ukážky sovičky Afri, s ktorou sme sa mali možnosť aj odfotiť.

              Bol to veľký zážitok!

            • Ochrana rastlín a ich význam

            • V rámci environmentálnej výchovy,  na ktorej sa práve venujeme ochrane rastlín, si žiaci 5.C mali možnosť osvojiť zručnosti v presádzaní interiérových a exteriérových okrasných kvetín. Osvojili si poznatky o význame, udržateľnosti, ako aj o individuálnych podmienkach existencie rastlín v krajine. Deti priniesli aj vonkajšie kvietky, tak sme si adoptovali jeden kvetináč pred školou a vysadili ho viacročnými rastlinami.  Skrášlili nielen prostredie svojej triedy, ale prispeli aj ku skrášleniu školského prostredia.

            • Na Pyramídu cez Bielu skalu

            • Jarné lúče a príjemné počasie nám umožnili opätovne začať spoznávať krásy Tribečského pohoria. Zamerali sme sa na geológiu Zoborských vrchov, a preto žiaci navštevujúci krúžok „Krížom krážom“ v rámci výstupu navštívili malú kremencovú jaskyňu a Bielu skalu, z ktorej je nádherný výhľad na celú Nitru. Výstup sme ukončili na vrchole Pyramída.

            • Prednes v cudzom jazyku

            • Dňa 17.3.2023 sa v centre voľného času DOMINO konalo  okresné kolo jazykovej súťaže "Prednes v cudzom jazyku". Žiaci sa venovali prednesu poézie a prózy v anglickom jazyku.V súťaži dosiahla naša škola nasledovné umiestnenia:

              1. kategória - próza: Nola Nikoleta Arpáš -  2. miesto

              2. kategória - próza: Adela Zvalová - 3. miesto

              3. kategória - próza: Stela Valášiková - 1. miesto   

              2. kategória - poézia: Ema Poljaková -  špeciálne ocenenie

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom srdečne blahoželáme.

            • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku „Lazy Goat“

            • Dňa 6. marca 2023 sa žiaci piateho a šiesteho ročníka zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku „Lazy Goat“.

              Rozprávka o namyslenej a drzej koze, v ktorej kozu najskôr zvieratká vyhnali z dvora, pretože nechcela pracovať. Po úteku do lesa koza obsadila líščí domček a nechcela z neho von. Líška kozu nikdy v živote nevidela a myslela si, že je to čert. O pomoc poprosila bojazlivého vlka, potom hlúpeho medveďa, ale nikto si s kozou nevedel dať rady. Nakoniec kozu vyhnal maličký ježko, ktorý sa kozy nebál a ukázal všetkým zvieratkám, že v živote sa najviac bojíme vecí, ktoré nepoznáme.

              Predstavenie sme si všetci užili, veľa sme sa nasmiali a pevne verím, že aj poučili. A v neposlednom rade sme si vyskúšali, že znalosti angličtiny nám môžu priniesť veľa zábavy a aj ponaučenie.

            • Prednes v cudzom jazyku

            • Dňa 9. marca 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo jazykovej súťaže "Prednes v cudzom jazyku". Žiaci si zmerali svoje umelecké a jazykové zručnosti v  prednese poézie a prózy v anglickom jazyku.

              V školskom kole v jednotlivých kategoriách najlepšie uspeli nasledovní žiaci:

              Poézia: 1. kategória: Štrbová Nina z III.E

                           2. kategória: Poljaková Ema z V.D

              Próza:  1. kategória: Arpáš Nola Nikoleta z III.A

                           2. kategória: Zvalová Adela z V.U

                           3. kategória: Valášiková Stela z VIII.A

              Súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom želáme veľa úspechov v okresnom kole:)

            • Riaditeľské voľno 22.3.2023 pre žiakov 5. - 8. ročníka

            • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna


              Riaditeľ Základnej školy, Benkova 34 v Nitre oznamuje, že dňa 22. marca 2023 poskytne žiakom 5. - 8. ročníka riaditeľské voľno v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov o udelení riaditeľského voľna žiakom školy.

              Riaditeľské voľno bude poskytnuté z dôvodu organizačného a technického zabezpečenia Testovania 9 2023 v priestoroch základnej školy.

              Žiaci 5. – 8. ročníka stravujúci sa v školskej jedálni sú dňa 22. marca 2023 automaticky odhlásení z odberu stravy.


                                                                                                             PaedDr. Róbert Harmata

                                                                                                                      riaditeľ školy

              RV 22.03.2023

    • Kontakty

      • Základná škola, Benkova 34, 94911 Nitra
      • Riaditeľ PaedDr. Róbert Harmata 0902 371 857 Tajomníčka A blok Zdeňka Bégerová 037 7731011 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 1. – 4. ročník a ŠKD Mgr. Janka Kováčová 0911 013 405 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 5. – 9. ročník Mgr. Eva Berešová 0911 013 406 Zástupkyňa riaditeľa školy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a ŠKD Mgr. Mária Bernáthová 0911 013 402 Vedúca zariadenia školského stravovania Jolana Molnárová 037 7731278 0911 241 284 Kariérový poradca Mgr. Gabriela Pukanová 0910 360 209 Školský psychológ Mgr. Dagmara Bari 0903 419 794 Školský psychológ Mgr. Veronika Rusnáková 0911 413 405 Školský špeciálny pedagóg Mgr. Kvetoslava Kleknerová 0911 033 443 Školský špeciálny pedagóg VIN Mgr. Agáta Fridrich Dolha 0910 323 993 Účtovníčka Anna Abrmanová 0903 471 687 Účtovníčka PAM Mária Ďatková 0911 213 407 Administratívny pracovník B blok Emília Svetlíková 037 7731016
      • Benkova ul. 34 P.O.Box 32 94911 Nitra Slovakia
      • IČO: 37965859
      • DIČ: 2021863173
    • Prihlásenie