• Novinky

            • Deti a drogy

            • Vážení rodičia,

              radi by sme Vás pozvali na online prednášku v téme "Deti a drogy" dňa 28.10. 2021 od 17:00 do 18:00.

              Prednáška bude zameraná na niekoľko oblastí:
              - drogy a ich špecifiká,
              - komunikácia s deťmi o drogách,
              - možnosti prevencie v Nitre.

              Online prednáška sa uskutoční sa na platforme Google Meet. Prihlásiť sa môžete na tomto linku: https://forms.gle/hmxQYTDyvcxfqPTD8. D
              otazník slúži na získanie e-mailovej adresy, na ktorú Vám zazdieľame link k prihláseniu.

              Prednáška je realizovaná z dotácie mesta Nitra a v rámci spolupráce so ZŠ Benkova 34 a ZŠ Škultétyho na projekte "Zmysluplná prevencia".

              V prípade akýchkoľvek nejasností alebo otázok sa na nás môžete obrátiť:
              Združenie STORM

              stereo@zdruzeniestorm.sk
              0905943229

            • BURZA KNÍH - ČÍTAJ A DARUJ S MARY´S MEALS

            • Tri týždne - od 4. 10. 2021 do 22. 10. 2021 to na našej škole doslova žilo knihami. Najprv sa nosili, potom triedili a pripravovali na predaj. Zasadacia miestnosť sa premenila na kníhkupectvo, kde našli to pravé pre seba  všetci - od prváčikov až po dospelých. Vďaka rodičom, žiakom a učiteľom sa na podporu projektu Mary´s meals vyzbieralo predajom kníh neuveriteľných 1 054,70 eur! Zabezpečili sme tak stravu na celý školský rok pre 56 detí vo svete, ktorým to umožní ľahšiu cestu k vzdelaniu.

              Zo srdca v mene týchto detí ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom podporili túto peknú myšlienku!

            • Chemická show

            • V dňoch 21. - 22.10.2021 sa pre žiakov 7. a 8. ročníkov uskutočnila chemická show. Počas 45 minút bolo pre každú triedu pripravených množstvo pútavých experimentov, do ktorých sa žiaci aktívne zapájali. Skúmali napríklad vlastnosti plynov, mali možnosť držať v rukách suchý ľad, či sledovať, ako letí raketa. Dúfame, že toto zaujímavé podujatie povzbudilo našich žiakov objavovať tajomstvá chémie a fyziky.

              Podujatie zorganizovali: Mgr. Štefánková v spolupráci s Mgr. Lichnerovou a PaedDr. Šrankovou

            • Hviezdoslavov Kubín

            • 29. a 30. septembra v tomto školskom roku sa dve žiačky našej školy zúčastnili krajského kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Reprezentovali nás veľmi úspešne. Beatrice Damborská zo VI.U.  získala 2. miesto v recitovaní prózy v II. kategórii a Mária Anna Gergeľová zo IV.U. získala 3. miesto v recitovaní poézie v I. kategórii. Dievčatám gratulujeme ku krásnemu úspechu a k vynikajúcemu výkonu.

            • Kultúrne dejiny fyziky

            • Dňa 15. 10. 2021 sa žiaci IX. A, IX.B a IX.C zúčastnili zábavnej, popularizačno-vedeckej prednášky o elektromagnetizme a futuristických kvantových javoch dneška, kde im skúsení prednášajúci Doc. RNDr. Aba Teleki, PhD. a Mgr. Boris Lacsný, PhD. prednášali zaujímavosti o svete elektromagnetizmu cestou zaujímavých experimentov. Žiaci sa nie len zabavili, ale aj niečo dozvedeli o velikánoch ako Edison, Tesla, Faraday, či Onnes. Užili si veľa poučnej zábavy s tekutým dusíkom, či experimenty so supravodičmi.

              Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu s prednášajúcimi.

              Prednášku zabezpečili: Mgr. Mandalíková, Mgr. Lichnerová, PaedDr. Bobulová

            • Z NITRY DO LITVY

            • Projekt Erasmus +: Life is Math Around Us

              V polovici októbra sa uskutočnil prvý krátkodobý výmenný pobyt žiakov našej školy v zahraničí v rámci projektu Erasmus+: Život je matematika okolo nás. Zoja a Vivien (IX.C) vycestovali v sprievode pedagógov do ďalekej Litvy, aby reprezentovali našu školu i mesto.

              Týždňový pobyt sa niesol v znamení matematiky v prírode. Partnerská škola v dedinke Lekečiai si pre svojich hostí pripravila zaujímavý program: okrem netradičného vyučovania v prírode, si účastníci vyskúšali aj tvorbu a kreslenie fraktálov a prijali pozvanie na Technickú univerzitu v Kaunase, kde navštívili laboratóriá s najmodernejšími 3D tlačiarňami a zúčastnili sa na prednáške o využití 3D tlače v rôznych oblastiach života.

              Projekty Erasmus+ však nie sú iba o učení sa, sú aj o spoznávaní iných kultúr a zaujímavých miest. Účastníci stretnutia navštívili najfotografovanejšie miesto v Litve – vodný zámok Trakai a priľahlé jazerá, spoznali súčasné hlavné mesto - Vilnius  a prešli sa tým bývalým – Kaunas.

              Ak sa chcete dozvedieť viac, kliknite na: https://zsbenkova.edupage.org/a/erasmus-life-is-math-around-us

              Pedagogický dozor:

              Mgr. Eva Berešová, koordinátor projektu, Ing. Zuzana Formelová, vyučujúca MAT

            • Festival vedy a techniky AMAVET 2021

            • Tento rok sa naši žiaci Šimon Prešinský a Jakub Káčer z 9.T zapojili do súťaže Festival vedy a techniky AMAVET 2021.

              Súťaž bola zameraná na projekty žiakov z rôznych predmetov. Kritériá boli veľmi náročné a vzhľadom k tomu, že súťažiaci neboli rozdelení do kategórií SŠ a ZŠ aj konkurencia bola veľmi veľká.

              Žiaci museli svoj projekt odprezentovať pred  štvorčlennou komisiou nielen prostredníctvom posterov, ale aj vyrozprávať celý postup a priebeh pri zhotovovaní projektu.

              Našich žiakov  veľmi zaujali elektromobily, a tak  sa rozhodli vyrobiť jeden zmenšený model. Cieľom bolo zhotoviť model elektromobilu pomocou 3D tlače a programovaním plošného spoja Arduino. Pomocou programu Fusion 360  vytvorili 3D model nášho elektromobilu. Vďaka školskej 3D tlačiarni sme model vytlačili a  neskôr sme skonštruovali funkčný model, ktorý bol ovládaný pomocou bluetooth modemu cez aplikáciu v mobile. Zisťovali sme dosiahnuté technické parametre ako je rýchlosť, výdrž batérie, hmotnosť, zaťaženie a dosah ovládania prijímača. Počas výroby nastali rôzne komplikácie, ale spolu sme to opravili. Na svojom projekte žiaci pracovali mesiac v poobedných a večerných hodinách .

              Z  finálneho výsledku sme boli nadšení nielen my, ale aj porota, ktorá našich chlapcov ocenila CENOU POROTY.

              Gratulujeme!!!

            • Mobilné planetárium

            • Dňa 4.10.2021 sa žiaci 1. - 4. ročníka VIN zúčastnili výukových programov v mobilnom planetáriu, ktoré zavítalo do našej školy. Pán Martin Ševčík žiakom jednotlivých ročníkov podal svojím sprievodným slovom k programom veľa zaujímavých informácií o vesmíre, kolobehu vody v prírode a tiež o živote stromov. Žiakom sa v mobilnom planetáriu veľmi páčilo. Už teraz sú zvedaví, čo sa dozvedia v mobilnom planetáriu nabudúce.

            • Beseda so spisovateľom

            • 8.októbra 2021 mali žiaci 1. a 4. ročníka VIN besedu so spisovateľom Tomášom Krištofom a žiaci 6., 7. a 8. ročníka VIN so spisovateľkou Katkou Soykou. Obaja spisovatelia boli veľmi priateľskí a bezprostrední a deťom zaujímavým  spôsobom priblížili proces tvorby knihy a porozprávali im o knihách, ktoré vytvorili oni sami. Žiaci pozorne počúvali a následne kládli zvedavé otázky k ich tvorbe. Akcia sa uskutočnila v spolupráci s Krajskou knižnicou Karola Kmeťka v Nitre. Organizátorom z knižnice aj pani spisovateľke a pánovi spisovateľovi patrí naša veľká vďaka za príjemný zážitok. Tešíme sa na budúcu spoluprácu.

            • Európsky deň jazykov

            • 27. septembra 2021 sa žiaci druhého stupňa zapojili do aktivít, ktoré pre nich pripravili učitelia anglického, slovenského a ruského jazyka pri príležitosti Európskeho dňa jazykov.

              Pod vedením  triednych učiteľov celý deň usilovne pracovali na projektoch na tému „ROZPRÁVKA“. Výsledok ich práce si všetci môžu pozrieť na výstave v priestoroch školy.

              Žiaci si zasúťažili a zmerali si svoje sily počas plnenia úloh, ktoré pre nich pripravili jazykári. Počas aktivít nazbierali množstvo nových vedomostí, ktoré si následne otestovali pri vypracovávaní kvízu.

              Čoskoro vyhodnotíme projekty a kvíz a o víťazoch vás budeme včas informovať.

            • Biela pastelka

            • Dňa 24. 9. 2021 prebehla na našej škole každoročná zbierka Biela pastelka. Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 463,27 €.

              Za všetkých nevidiacich a slabozrakých Slovenska Vám ďakujeme. 

            • JESENNÝ ZBER PAPIERA - AKTUALIZOVANÉ

            • V súvislosti s meniacou sa epidemiologickou situáciou, chceme požiadať všetkých rodičov a priateľov školy, ktorí prinesú papier do zberu, aby rešpektovali platné bezpečnostné opatrenia.

              Starý papier je potrebné odvážiť a následne presunúť do kontajnera.

               

              Termín: 18.10. - 22.10.2021 

              Miesto: Blok A – pri hlavnom vchodom, Blok B – pri zadnom vchode

              Čas zberu:  ráno - 7.00 do 8 .00 hod. a popoludní - 14.00 do 17.00.

              Vopred ďakujeme za účasť, spoluprácu a porozumenie :)

            • Úspech v Šanghaji

            • Za účasti najvyšších predstavitel'ov mesta Šanghaj, výtvarných asociácií ako aj zástupcov diplomatického zboru bola v šanghajskom múzeu umenia dňa 22. júla 2021 slávnostne otvorená výstava The 6th International Children's Creative  Art Exhibition.

              Témy - objavuj farby krajín iniciatívy „Jeden pás, jedna cesta” sa zhostili všetky deti z röznych krajín sveta veľmi kreatívne. Našu školu reprezentovali Damián Brtek zo VI.B dvomi výtvarnými dielami a Liliana Brteková zo IV.B štyrmi dielami a jedným kreatívnym nápadom.

              V silnej konkurencii Slovensko získalo na výstave dve prestížne ocenenia. A to striebornú a bronzovú cenu za kresbu ako aj nápad preniest' nakreslený obrázok na tričko a tak vytvorit' aj nový dizajn nositel'ného módneho doplnku.

              Bronzová cena bola udelená Liliane Brtekovei a striebornú cenu získal Damián Brtek.

              Obom srdečne blahoželáme a želáme ešte veľa kreatívnych nápadov a krásnych ocenení:)

            • NOC VÝSKUMNÍKOV

            • Vedecký kuriér Fyzika je aktivitou realizovanou v rámci Európskej noci výskumníkov, ktorej cieľom je ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu a výskum.

              V tomto školskom roku sme sa zapojili online aj prezenčne na hodinách fyziky a chémie.

              Zúčastnili sme sa na online besedách s vedcami, so žiakmi 6.U, 6.T, 7.T, 7.U a 9.T sme experimentovali v rámci tematických oblastí: kvapaliny a ich vlastnosti, magnetizmus, tlak vzduchu a elektrický náboj, na hodinách chémie v triedach 7.A, 7.B, 7.C a 7.D sme uskutočnili chromatografiu náplne fixky.

              Pri realizácii pokusov si žiaci upevnili teoretické vedomosti a získali nové zručnosti.

              Reakcie žiakov boli veľmi pozitívne, a už teraz sa tešia na ďalšie pokusy :) 

               

              Aktivity v triedach viedli: Mgr. Macáková, Mgr. Mandalíková, Mgr. Lichnerová a PaedDr. Šranková

            • IMATRIKULÁCIA PRVÁKOV

            • ........Či je ona, či je on, múdry vyjdem z brány von.......

              zaznelo na prváckej chodbe, ktorá sa v piatok 1.10. premenila na rozprávkovú krajinu so zlatou bránou. Postupne do nej vstupovali malí prváci aj s pani učiteľkami, pretože tento deň bol pre nich slávnostný. Konali sa imatrikulácie. Predtým však museli splniť niekoľko úloh: postaviť z kociek stavby podľa plánov, vymodelovať slová z plastelíny, vyrobiť si prvácku korunku z papiera, uhádnuť názvy rozprávok podľa indícií a správne uložiť slabiky k obrázkom. Všetky úlohy hravo zvládli a ukázali, že sú pripravení. Deviatačky Zoja a Vivien ich za skvelú  prácu pochválili  a slávnostne pasovali veľkou ceruzkou za žiakov našej školy.

              Prajeme vám všetko dobré, milí naši prváci :)

            • Európsky týždeň mobility 2021

            • Vedeli ste, že najobľúbenejším dopravným prostriedkom žiakov našej školy je automobil (33,6% respondentov)? Hneď za ním však nasleduje bicykel (31%) a v súčasnosti populárna kolobežka (21,8%). Anketa, ktorej výsledky sme vám práve oznámili, vznikla ako súčasť aktivít spojených s Európskym týždňom mobility 2021 (ETM).

              ZŠ Benkova 34 sa do ETM zapája pravidelne činnosťami, ktoré smerujú k uvedomeniu si významu udržateľnej, ekologickej dopravy. Tento rok:

              • v ŠKD sme kreslili a riešili dopravné situácie, vytvorili sme si dopravné ihrisko a jazdili na kolobežkách a štvorkolkách,
              • v ročníkoch 1. stupňa sme vyrábali dopravné značky a hovorili o bezpečnosti na cestách,
              • na 2.stupni sme o ETM písali – úvahy, básničky ale aj krátke poviedky či komiksové príbehy o tom, prečo máme radi kolobežky či bicykle a čo to vlastne ten Európsky týždeň mobility je ... :)
            • BURZA KNÍH - MARY´S MEALS

            • Tento rok sa prvýkrát zapájame do projektu MARY´S MEALS - jedlo pre všetkých.  Naša škola tento projekt podporí burzovým predajom kníh. Zber kníh bude prebiehať od 4. 10. 2021 do 15. 10. 2021.

              Knihy musia byť v dobrom stave, neroztrhané, bez chýbajúcich strán. Priniesť môžete knihy akýchkoľvek  žánrov.                                                         

              V týždni od 18. 10.- do 22. 10. 2021 prebehne predaj vyzbieraných kníh za symbolické ceny a výťažok bude zaslaný na medzinárodný účet charitatívnej organizácie MARY´S MEALS, ktorej snahou  je, aby každé dieťa na svete malo dostatok jedla a prístup k vzdelaniu.

              Ďakujeme, že podporíte našu snahu pomáhať!

      • Kontakty

        • Základná škola, Benkova 34, 94911 Nitra
        • Riaditeľ PaedDr. Róbert Harmata 0902 371 857 Tajomníčka A blok Zdeňka Bégerová 037 7731011 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 1. – 4. ročník a ŠKD Mgr. Janka Kováčová 0911 013 405 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 5. – 9. ročník Mgr. Eva Berešová 0911 013 406 Zástupkyňa riaditeľa školy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a ŠKD Mgr. Mária Bernáthová 0911 013 402 Vedúca zariadenia školského stravovania Jolana Molnárová 037 7731278 0911 241 284 Kariérový poradca Mgr. Gabriela Pukanová 0910 360 209 Školský psychológ Mgr. Dagmara Bari 0903 419 794 Školský psychológ Mgr. Veronika Rusnáková 0911 413 405 Školský špeciálny pedagóg Mgr. Kvetoslava Kleknerová 0911 033 443 Školský špeciálny pedagóg VIN Mgr. Agáta Fridrich Dolha 0910 323 993 Účtovníčka Anna Abrmanová 0903 471 687 Účtovníčka PAM Mária Ďatková 0911 213 407 Administratívny pracovník B blok Emília Svetlíková 037 7731016
        • Benkova ul. 34 P.O.Box 32 94911 Nitra Slovakia
        • IČO: 37965859
        • DIČ: 2021863173
      • Prihlásenie