• Novinky

            • EXKURZIA  DO  ARBORÉTA  TESÁRSKE  MLYŇANY 

            • Exkurzie do Arboréta Mlyňany SAV Vieska nad Žitavou pre 6. ročník sa konali v dvoch termínoch, a to dňa 26. 5. 2022 a 27.5. 2022.

              Za pekného počasia sa žiaci šiestych ročníkov pod dozorom pedagógov  zúčastnili prehliadky arboréta s odborným výkladom o zaujímavých prevažne cudzokrajných drevinách.

              27.mája sa žiaci mohli zúčastniť aj zaujímavých aktivít v rámci podujatia Deň fascinácie rastlinami. Bola pre nich pripravená interaktívna rozprávka Príbeh rastliny a workshop o tajomnom svete byliniek. 

              Cieľom exkurzie bolo spoznať tento krásny prírodný chránený areál neďaleko  Nitry s množstvom vždyzelených  druhov drevín, ktoré pochádzajú z rôznych končín sveta, ako aj  históriu jeho vzniku a tiež  budovať  pozitívny vzťah detí  k prírode.

              Niektorí žiaci prekvapili svojich blízkych kúpou rôznych rastliniek z predajne okrasných drevín :)

            • Exkurzia do TRNAVY

            • So žiakmi siedmeho ročníka sme 19. mája 2022 navštívili Trnavu - najstaršie slobodné kráľovské mesto. Pozreli sme si radnicu, stredoveké väzenie, kde kedysi sídlil kat, vínnu pivnicu a zblízka sme si obzreli mestské hradby. Nepovšimnutou nezostala ani Bazilika sv. Mikuláša, v ktorej je zázračný obraz Panny Márie Trnavskej a zavítali sme aj do kostnice. Deň plný zaujímavostí sme ukončili výstupom na Mestskú vežu, odkiaľ sme si mohli užiť výhľad na široké okolie.

            • Aj TY v IT - kreatívny workshop pre dievčatá

            • Dnes sa naše dievčatá z piatych a šiestych ročníkov mali možnosť opäť zúčastniť zaujímavého kreatívneho workshopu programovania v jazyku Scratch. Stretli sa s lektorkou Zuzkou Liptákovou zo spoločnosti Aj Ty v IT, ktorá sa prostredníctvom takýchto stretnutí na pôde základnych škôl snaží rozšíriť obsah hodín informatiky a ukazuje aj nové možnosti, ktoré IT svet ponúka pre štúdium a kariéru.

              Dievčatám sa počas troch vyučovacích hodín podarilo naprogramovať tri rôzne počítačové hry. Postavičky museli prejsť bludiskami s rôznou obtiažnosťou, pri naháňačke po okruhu bolo treba dosiahnuť pri hre vo dvojici čo najlepší čas a  pri zbieraní padajúcich hviezdičiek, jabĺčok alebo sladkých donutov si hráči budú môcť trénovať aj svoj postreh. Dievčatá sa určite naučili niečo nové, ale hlavne bola to super zábava!

              Kreatívny workshop sa podarilo zorganizovať pani učiteľkám informatiky Tydorovej a Formelovej.

            • "Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko"

            • Dňa 19. mája sa žiak Kevin Benko zo VI.B zúčastnil odovzdávania cien v súťaži "Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko". Súťaž organizovala Základná škola G. Bethlena v Nových Zámkoch. Za zaujímavú a pútavú prácu bol odmenený knižnými cenami. K oceneniu blahoželáme!

            • Vieme ako poskytnúť prvú pomoc!

            • Aj tento rok k nám zavítali študenti SoZŠ v Nitre a poučili deti v ŠKD o poskytovaní prvej pomoci pri ľahších úrazoch a pri ohrození života. Deti si prakticky vyskúšali ako uložiť pacienta do stabilizovanej polohy, kedy a ako použiť trojrohú šatku, ako poskytnúť umelé dýchanie a masáž.

              Budúcim zdravotníkom ďakujeme za odovzdanie nových poznatkov, za trpezlivosť a ochotu zmysluplne venovať svoj voľný čas našim deťom.

            • Jazykový kvet

            • Šikovné žiačky z našej školy – Zara Sviatková –IV.B, Ema Poljaková –IV.D, Emilly Sonlajtnerová –IV.T, Sarah Diana Kincelová – IV.U, Mária Anna Gergeľová –IV.U, Adela Zvalová –IV.U, Liana Gajdošová –VI.U, Beatrice Damborská –VI.U, Martina Zborilová –IX.A, Emma Roháčová –IX.A ,  výborne zastupovali našu školu na krajskom semifinále súťaže Jazykový kvet , na ktorej recitovali v anglickom jazyku a súťaž sa uskutočnila online. Všetky dievčatá podali na krajskom semifinále vynikajúce výkony a niektoré z nich postúpili na krajské kolo súťaže, ktoré sa uskutočnilo 6.5.2022 prezenčne. Reprezentovali nás výborne.

              Získali nasledovné umiestnenia:

              1. kategória vlastná tvorba

              1. miesto - Mária Anna Gergeľová -  IV.U a Ema Poljaková –IV.D

              2. miesto - Sarah Dian Kincelová  IV.U

              1. kategória -  vlastná tvorba -  bilingválni žiaci

              1. miesto – Zara Sviatková -  IV.B

               

              2. kategória -  prevzatá tvorba

              2. miesto - Martina Zborilová –IX.A

              2. kategória - vlastná tvorba

              1. miesto -  Beatrice  Damborská- VI.U

              2. miesto – Emma Roháčová – IX.A

              Všetky dievčatá, ktoré sa umiestnili na prvých priečkach, postupujú na celoslovenské kolo súťaže, ktoré sa uskutoční 10.6.2022.

              Držte im palce :)

            • Modrý gombík

            • Dňa 12. mája 2022 sa na našej škole konala zbierka „MODRÝ GOMBÍK“ organizovaná celosvetovou organizáciou UNICEF. Našim dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať sumu 97,12 €, ktorú sme vložili na účet UNICEF a následne bude použitá pre deti na Ukrajine.

              Všetkým, ktorí prispeli veľmi pekne ďakujeme!

            • Regionálne kolo Západ IQ olympiády

            • 10.5.2022 sa na radnici v Trnave uskutočnilo Regionálne kolo Západ IQ olympiády pod záštitou MENSA Slovensko.Celkovo sa tejto súťaže zúčastnilo 9585 riešiteľov z celého Slovenska, z Nitrianskeho kraja ich bolo 885, z našej školy všetci žiaci ročníkov 5.-9. VIN.  Z našej školy do regionálneho kola postúpilo 5 najlepších, spolu za Nitriansky, Trnavský a Bratislavský okres súťažilo 82 najlepších riešiteľov.

              V silnej konkurencii  našu školu reprezentovali Dominika Šimonová, Simon Joanidis, Jakub Plaštiak - všetci zo 7.T, Alexandra Smolenová z 8.T a Richard-Jonáš Zach z 8.U.

              Súťaž mala 5 kôl, v ktorých si súťažiaci preverili postreh vo Filmovej ukážke, vypracovali Logický písomný test, vytvárali slová z Lietajúcich písmeniek, svoju pozornosť a rýchlosť myslenia si preverili aj v Premietanom logickom teste a pamäť si otestovali v Pamäťovom teste.

              Gratulujeme úspešným riešiteľom Simonovi, Jakubovi, Saške a Riškovi a budeme držať Palce Dominike Šimonovej, ktorá postúpila do celoslovenského kola :)

            • Hviezdoslavov Kubín - krajské kolo

            • Gratulujeme našej žiačke Beatrice Damborskej zo VI.U, ktorá sa na krajskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín v ťažkej konkurencii vďaka svojmu skvelému výkonu umiestnila na bronzovej priečke.  Súťažila v druhej kategórii v prednese poézie a od porotcov si  počas rozboru vypočula na svoju adresu  veľkú pochvalu. Tešíme sa z jej úspechu a držíme palce počas ďalšej reprezentácie školy.

            • NÁVŠTEVA Z HOLANDSKA  2.5. – 4.5.2022

            • Možno nezvyčajné pre stredoškoláčku na Slovensku, avšak pre Roxy z Holandska bežná rutina – zahraničná prax v anglickom jazyku.

              Roxy žije a študuje na Bilingválnej strednej škole v Holandsku, kde súčasťou ukončenia predmaturitného ročníka je absolvovanie zahraničnej praxe v anglickom jazyku. Jej rodina pochádza zo Slovenska a jej príbuzní navštevovali našu školu. A práve preto si nás vybrala.

              Navštívila a odučila zopár hodín angličtiny v nižších aj vyšších ročníkoch, predstavila nám svoju krajinu a porozprávala zopár zaujímavostí o živote v Holandsku.

              Ďakujeme za skvelé zážitky a za návštevu!  

            • Kam sa podeli nitrianski Židia?

            • Odpoveď na túto otázku „hľadali“ žiaci šiesteho ročníka (klasika, VIN), ktorí sa zúčastnili na rovnomennej interaktívnej vzdelávacej výstave v Ponitrianskom múzeu. Jej súčasťou bol i odborný výklad, ktorý poukázal na porušovanie základných ľudských a občianskych práv židovskej komunity v Nitre najmä počas druhej svetovej vojny. Okrem poznatkov o stave spoločnosti v tomto období sa mohli presvedčiť o negatívnom dopade diskriminácie, rasovej i etnickej neznášanlivosti.

            • Banské múzeum v prírode – Kaštieľ vo Svätom Antone

            • 10. mája sa naši piataci vybrali na exkurziu do Banskej Štiavnice. Na potulkách týmto malebným prostredím mali možnosť navštíviť dve zaujímavé miesta. V banskom múzeu absolvovali „ako správni baníci“ prehliadku podzemia a v historickom kaštieli vo Svätom Antone mali možnosť cez rozprávanie pani sprievodkyne nazrieť do života šľachty v banskoštiavnickom regióne v minulosti. Dúfajme, že sa dozvedeli veľa nových vecí, upevnili si vzťahy so spolužiakmi aj mimo školy a už teraz sa tešia na ďalšie exkurzie, ktoré ich na druhom stupni čakajú:)

            • Školské kolo Baltie 2022

            • Dňa 29.4.2022 sa na našej škole konalo školské kolo programátorskej súťaže Baltie 2022. Súťažilo 11 žiakov v 3 kategóriách. Gratulujeme všetkým uspešným riešiteľom, ktorí postúpili do krajského kola :)

            • ENGLISH WEEK  25.4.- 29.4.2022

            • Po dobu jedného týždňa absolvovali  žiaci 7.a 8. ročníka zábavou a komunikáciou naplnené lekcie so skúsenými, energickými a fundovanými anglickými lektormi, pre ktorých je angličtina materinským jazykom. Lekcie zahŕňali  rôznorodé aktivity zamerané na rozvíjanie komunikácie v anglickom jazyku (hry, súťaže, kvízy, debaty, modelové situácie, prezentácie výsledkov vlastnej práce a mnohé iné) primerané ich schopnostiam a veku.

              Lekcie výrazne pomohli  žiakom budovať ich sebavedomie pri komunikácii v cudzom jazyku a odbúrať stres z jeho používania. Žiaci tak získali jedinečnú možnosť atraktívnou formou v praxi uplatniť jazykové zručnosti, ktoré už majú nadobudnuté. Lekcie sa zameriavali aj na odstránenie bežných chýb v komunikácii a prípravu na budúce uplatnenie ich jazykových zručností.

            • Krajské kolo Chemickej olympiády

            • Chemická olympiáda 58.ročník, kategória D sa konala 28.4.2022.

              Náš žiak Simon Burcl z VIII.U zvládol bravúrne toto oveľa náročnejšie kolo. Poradil si s teoretickými a praktickými úlohami a stal sa úspešným riešiteľom v krajskom kole.

              Srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy :)

            • ENGLISH STAR 2022

            • ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet a zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov.

              Súťaž umožňuje žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl a predviesť okoliu svoje schopnosti, učiteľom angličtiny poskytuje spätnú väzbu a materiály využiteľné na zatraktívnenie a skvalitnenie vzdelávania.

              V tomto školskom roku sa do súťaže zapojilo 140 žiakov našej školy. Overili si nielen znalosti slovnej zásoby a gramatiky ale aj porozumenie súvislého textu.

              Koordinátor podujatia: Mgr. Zuzana Feketeová

    • Kontakty

      • Základná škola, Benkova 34, 94911 Nitra
      • Riaditeľ PaedDr. Róbert Harmata 0902 371 857 Tajomníčka A blok Zdeňka Bégerová 037 7731011 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 1. – 4. ročník a ŠKD Mgr. Janka Kováčová 0911 013 405 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 5. – 9. ročník Mgr. Eva Berešová 0911 013 406 Zástupkyňa riaditeľa školy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a ŠKD Mgr. Mária Bernáthová 0911 013 402 Vedúca zariadenia školského stravovania Jolana Molnárová 037 7731278 0911 241 284 Kariérový poradca Mgr. Gabriela Pukanová 0910 360 209 Školský psychológ Mgr. Dagmara Bari 0903 419 794 Školský psychológ Mgr. Veronika Rusnáková 0911 413 405 Školský špeciálny pedagóg Mgr. Kvetoslava Kleknerová 0911 033 443 Školský špeciálny pedagóg VIN Mgr. Agáta Fridrich Dolha 0910 323 993 Účtovníčka Anna Abrmanová 0903 471 687 Účtovníčka PAM Mária Ďatková 0911 213 407 Administratívny pracovník B blok Emília Svetlíková 037 7731016
      • Benkova ul. 34 P.O.Box 32 94911 Nitra Slovakia
      • IČO: 37965859
      • DIČ: 2021863173
    • Prihlásenie