• Novinky

            • Okresné kolo Matematickej olympiády a Pytagoriády

            • V mesiacoch marec a apríl prebehli okresné kolá tradičných matematických súťaží, na ktorých nás veľmi úspešne reprezentovali naši žiaci.

              V okresnom kole 45. ročníka Pytagoriády sme zaznamenali 10 úspešných riešiteľov a žiaci dosiahli obdivuhodné umiestnenia. V kategóriách P3 - P5 obsadili Matúš Svýba z III.U - 1. miesto, Šimon Labanc z IV.U - 3. miesto, Leonard Tóth z V.U - delené 1.-2. miesto, Viliam Majerník,V.T - 3. miesto a Damian Cerulík z V.U - 7. miesto. V kategóriách P3 - P7 obsadili Samuel Slamka z VI.T - 1. miesto a Nina Sýkorová z VIII.U - 7. miesto.

              V okresnom kole Matematickej olympiády sme mali zastúpenie v kategóriách Z6 - Z8 a žiaci nám opäť urobili veľkú radosť nasledovnými umiestneniami: Samuel Slamka z VI.T - delené 2.-5. miesto, Karolína Beláková a Martin Krajanec z VII.T delené 3.-7. miesto.

              Všetkým riešiteľom zaujímavých matematických úloh gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy :)

            • Krajské kolo Geografickej olympiády

            • Dňa 16.04.2024 sa uskutočnilo na Gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach krajské kolo Geografickej olympiády. V kategórii F 6.-7. ročník  sa súťaže zúčastnila žiačka našej školy Karolína Beláková  zo VII.T. Karolínka v silnej konkurencii dosiahla krásne umiestnenie - 3. miesto v rámci kraja a stala sa aj úspešným riešiteľom.

              Blahoželáme :) 

            • Slovenská ľudová majolika

            • Žiaci 7. ročníka, mali možnosť navštíviť Slovenskú ľudovú majoliku, kde už 140 rokov majstri remesla rozvíjajú zdedené tradície, rukami a srdcom tvoria keramickú dušu regiónu. Modranská majolika je zapísaná  v  Reprezentatívnom  zozname  nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

              Žiaci mali možnosť vidieť výrobu keramiky a sami si vyskúšali maľovanie výrobkov, ktoré si po vypálení v peci môžu zobrať domov.

            • Exkurzia Košariská - Bradlo - Myjava

            • 10. apríla 2024 sme sa so žiakmi ôsmeho ročníka vydali po stopách Milana Rastislava Štefánika. Navštívili sme jeho rodný dom v Košariskách, mali sme možnosť pozrieť si evanjelický kostol, v ktorom bol pokrstený a jeho otec Pavol bol v ňom farárom, uctili sme si jeho pamiatku na Mohyle v Brezovej pod Bradlom a následne sme sa presunuli do Myjavy, kde sme sa zoznámili s históriou Slovenských národných rád- od prvej z čias štúrovcov až po rok 1993. Počas exkurzie sme mnoho videli, počuli a naučili sa :)

            • Príbehy v knižnici

            • Dňa 26. marca 2024 RÁDIO BÉČKO organizovalo akciu v školskej knižnici, ktorou sa rozlúčilo s marcom ako MESIACOM KNIHY.

              Béčkari sa tento deň venovali čítaniu príbehov, ktoré si vybrali pre kamarátov od 1. - 9. ročníka.

              Súčasťou dobrej atmosféry bola nielen prezentácia o živote a tvorbe autora, ale aj posedenie pri dobrom čajíku (ďakujeme p. Molnárovej, vedúcej ŠJ a jej celému tímu)

              Veríme, že takýto super deň sa na budúci rok zopakuje:)

            • Dejepisná exkurzia Osvienčim – Krakov

            • V dňoch 26.– 27. marca sme s našimi deviatakmi navštívili v Poľsku dve odlišné miesta s úplne odlišnou atmosférou. Prvý deň mali žiaci možnosť prezrieť si priestory bývalých koncentračných táborov Osvienčim – Brezinka (Auschwitz – Birkenau), ktoré sa stali smutným a tragickým dôkazom neľudského zaobchádzania predovšetkým s obyvateľmi židovského pôvodu počas 2. svetovej vojny. Návšteva týchto priestorov nie je jednoduchým zážitkom, no je dôležitá, pretože nás konfrontuje s realitou holokaustu a je zároveň príležitosťou uctiť si pamiatku tých, ktorí nezmyselne prišli o svoje životy.

              Náš druhý deň bol už veselší – patril kráľovskému mestu Krakov, ktoré nás očarilo svojou históriou. Navštívili sme Wawel, dlhoročné sídlo poľských kráľov, po Kráľovskej ceste sme sa dostali až na hlavné námestie - Rynek Główny a záver našej prehliadky patril židovskej štvrti Kazimierz.

              Veríme, že exkurzia bola pre žiakov pozitívnym prínosom a aj takouto zážitkovou formou sme prispeli k obohateniu výchovno-vzdelávacieho procesu.    

              history tím :)

            • Ročníkové čítanie

            • Mesiac marec využívame v ŠKD-klasika na intenzívnejšie čítanie a prácu s knihou. Aj v tomto školskom roku sme sa na Mesiac knihy zodpovedne pripravili. Výzdobu na chodbe a v triedach sme zamerali na obľúbené rozprávky, ktoré našim prváčikom chodili pravidelne čítať žiaci zo štvrtých tried. Takto rozvíjali čítanie s porozumením starší žiaci, ktorí boli pre mladších vzorom v správnom a peknom čítaní. Po každej prečítanej rozprávke si deti pripravili otázky z daného textu. Pre zaujatých a pozorných poslucháčov nebol problém správne odpovedať:)

            • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 21.3..2024  sa v KOS v Nitre  uskutočnilo okresné  kolo súťaže v umeleckom prednese prózy a poézie pod  názvom Hviezdoslavov Kubín. Naši žiaci Mia Kolíková, Dominik  Martonka, Tatiana Juhásová a Lenka Rezáková nás opäť reprezentovali výborne. Podali výkony na vysokej úrovni a v silnej konkurencii sa im podarilo získať nasledovné umiestnenia:

              Próza - I. kategória                                                                                                                                              

              3. miesto  – Mia Kolíková II.B  

              Poézia – III.kategória                                                                                                                                         

              3. miesto  –  Tatiana Juhásová –VIII.U

              Všetkým žiakom srdečne gratulujeme k vynikajúcemu výkonu a už teraz sa tešíme  na ich ďalšiu reprezentáciu školy.

            • Riaditeľské voľno 09. 04. 2024 pre žiakov 5. - 9. ročníka

            • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

               

              Riaditeľ Základnej školy, Benkova 34 v Nitre oznamuje, že dňa 09. 04. 2024 poskytne žiakom 5. - 9. ročníka riaditeľské voľno v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov o udelení riaditeľského voľna žiakom školy.

              Riaditeľské voľno bude poskytnuté z dôvodu organizačného a technického zabezpečenia okresného kola Pytagoriády P3 – P5 v priestoroch základnej školy.

               

              Žiaci 5. – 9. ročníka stravujúci sa v školskej jedálni sú dňa 09. 04. 2023 automaticky odhlásení z odberu stravy.

               

                                                                                                              PaedDr. Róbert Harmata

                                                                                                                      riaditeľ školy

               

              RV 09.04.2024 pre žiakov 5. - 9. ročníka

            • Easter Egg Hunt 2024

            • Dňa 27.3. sa tretiaci na našej škole zapojili do rôznych veľkonočných aktivít v anglickom jazyku. Deti si prostredníctvom Easter Egg Hunt pohľadali prírodné materiály na dekoráciu ekologického zdobenia vajíčkových obrázkov pod vedením p.uč. Štangovej a Hankovej. Na ďalšom stanovišti deti hádzali vajíčka do košov a kreslili veľkonočného zajačika po slepiačky s p.uč. Urbánkovou. V tímoch si preverili, čo sa naučili prostredníctvom interaktívnej hry Easter Egg Hunt Kahoot s p.uč. Moravčíkovou. Tretiaci sa zapojili aj do súťaže v hádaní "Guess how many eggs?", kde hádali, koľko vajíčok je vo veľkom vajci. Víťazi v každej triede boli odmenení zaujímavou a praktickou odmenou. Deti sa aktívne zapájali do workshopov, takže im ďakujeme za spoluprácu a aj pani učiteľkám za prípravu. S pozdravom tím ANJ.

            • CodingGirl Hackathon

            • Hackathon je podujatie, na ktorom sa účastníci zapájajú do spoločnej práce na špecifickej téme v relatívne krátkom čase s cieľom do konca podujatia spoločne produkovať nové nápady a funkčné riešenia.

              Projekt CodingGirl – Girls just want to have fun coding, na ktorom ZŠ Benkova 34 participuje, sa primárne zameriava na podporu dievčat v štúdiu technických disciplín, vedy a technológií. Jeho cieľom je tiež podporiť a rozvíjať moderné formy vzdelávania a hackathon medzi ne určite môžeme smelo zaradiť.

              Tímy zložené z pedagógov, technikov, budúcich učiteľov a našich žiakov pracovali na vytvorení učebných plánov vzdelávacích blokov s použitím micro:bitov. Ďalším kritériom bola integrácia vzdelávacích oblastí STEAM (veda, technika, inžinierstvo, umenie a matematika) do týchto blokov tematicky zameraných na zdravie, výživu, životný štýl, ekológiu a bezpečnosť. Pri tvorbe projektu mohli účastníci využívať všetky dostupné zdroje a tiež pomoc a podporu erudovaných mentorov. Záverečnou etapou hackathonu boli prezentácie vzniknutých plánov, na ktorých sa zásadným spôsobom spolupodieľali vybraní žiaci 7. a 8. ročníka.

              Hackathon nie je o súťažení ale o hľadaní riešení, napriek tomu odborná porota nakoniec vybrala tím, ktorého učebný plán najviac spĺňal stanovené kritériá a kládol aj dôraz na rozvoj motivácie dievčat. Členovia tímu spracovali tému bezpečnosti a za svoje úsilie i efektívnu spoluprácu získali poukážky na nákup IT produktov či príslušenstva.

              Mgr. Eva Berešová, koordinátorka projektu

            • MÁME MAJSTRA SLOVENSKA!

            • Adam Viskup, žiak VIII.C, sa dňa 23.03.2024 zúčastnil na Majstrovstvách Slovenskej republiky v grécko – rímskom zápasení v Komárne. Po dvoch výhrach na lopatky a jednej na body sa mu v kategórii starších žiakov U15 podarilo vybojovať krásne 1. miesto a stal sa majstrom Slovenska vo váhovej kategórii 57 kg.

              Adam ďakuje všetkým učiteľom a spolužiakom za podporu a my mu želáme veľa podobných úspechov v nasledujúcich súťažiach. Blahoželáme!

            • Deň vody

            • Voda je vzácna a nenahraditeľná tekutina a jej nedostatok by mohol nepriaznivo ovplyvniť život na našej planéte. Dňa 22. marca sme si opäť pripomenuli Svetový deň vody, ktorý tento rok priniesol posolstvo Voda pre mier - WATER FOR PEACE. Pre žiakov 1. - 4. ročníkov boli pripravené rozličné zaujímavé aktivity, ktorými si hravo a veselo zopakovali svoje vedomosti o vode a vodných zdrojoch. Zároveň získali aj nové informácie, aby nezabudli vodu chrániť, šetriť a správne využívať.

            • Pokračujeme v práci na projekte The Average Student

            • 18.3.2024 sa uskutočnil druhý online meeting študentov partnerských škôl zo Slovenska,  Portugalska, Španielska a Fínska spolupracujúcich na eTwinningovom projekte The Average Student - c numbers and data. Na stretnutí  študenti prezentovali výsledky meraní a zaujímavosti o jednotlivých častiah ľudského tela. Vedeli ste napríklad, že prsty na rukách sú citlivejšie ako oči, že naše chodilo má až 26 kostí a najvyššími mužmi sveta sú Holanďania? Aj takéto otázky sa vyskytli v zábavnom Kahoot kvíze, v ktorom náš Lukáš Vajsábel z VIII.A získal druhé miesto:)

              V ďalšej časti stretnutia sa prostredníctvom zábavných plagátov predstavili učitelia partnerských škôl. Študenti zistili pôvod ich mien, aké sú ich koníčky, čo majú radi a čo naopak robia neradi. Následne si mohli preveriť svoju pozornosť v kvíze. Lukáš nás nesklamal, a opäť získal krásne druhé miesto:)

              Záver stretnutia bol pracovný a žiaci diskutovali o tom, aké informácie potrebujú, aby mohli nakresliť portrét osoby tzv. AVATARA. Dôvod bol jednoduchý, výstupom ďalšej projektovej úlohy bude AVATAR priemerného chlapca a dievčaťa EÚ spolu s popisom jeho záujmov a preferencií. Potrebné údaje študenti získajú z dotazníka, na ktorom už teraz intenzívne spolupracujú :)

            • Chemická olympiáda - okresné kolo

            • Dňa 14.03.2024 sa konalo okresné kolo Chemickej olympiády. Našu školu reprezentovala žiačka z IX.U
              Nikolka Fáziková, ktorá sa z domáceho kola prebojovala do školského kola a nakoniec do okresného
              kola. V okresnom kole vynikajúco zvládla teoretické otázky a stala sa úspešnou riešiteľkou. Nikolke gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.
              Držíme palce v ďalšom štúdiu na strednej škole v odbore farmaceutka:)

            • Šaliansky Maťko – krajské kolo

            • Dňa 19.3.2023 sa uskutočnilo krajské kolo súťaže Šaliansky Maťko. V silnej konkurencii nás reprezentovala Ema Izabela Melišková z triedy III.D.

              Patrí jej veľké poďakovanie za výborný recitačný výkon a vzornú reprezentáciu školy. Tešíme sa na jej ďalšie úspešné vystúpenia.

    • Kontakty

      • Základná škola, Benkova 34, 94911 Nitra
      • Riaditeľ PaedDr. Róbert Harmata 0902 371 857 Tajomníčka A blok Zdeňka Bégerová 037 7731011 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 1. – 4. ročník a ŠKD Mgr. Janka Kováčová 0911 013 405 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 5. – 9. ročník Mgr. Eva Berešová 0911 013 406 Zástupkyňa riaditeľa školy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a ŠKD Mgr. Mária Bernáthová 0911 013 402 Vedúca zariadenia školského stravovania Jolana Molnárová 037 7731278 0911 241 284 Kariérový poradca Mgr. Gabriela Pukanová 0910 360 209 Školský psychológ Mgr. Dagmara Bari 0903 419 794 Školský psychológ Mgr. Veronika Rusnáková 0911 413 405 Školský špeciálny pedagóg Mgr. Kvetoslava Kleknerová 0911 033 443 Školský špeciálny pedagóg VIN Mgr. Agáta Fridrich Dolha 0910 323 993 Účtovníčka Anna Abrmanová 0903 471 687 Účtovníčka PAM Mária Ďatková 0911 213 407 Administratívny pracovník B blok Emília Svetlíková 037 7731016
      • Benkova ul. 34 P.O.Box 32 94911 Nitra Slovakia
      • IČO: 37965859
      • DIČ: 2021863173
    • Prihlásenie