• Novinky

            • Deň Sv. Patrika

            • Viete prečo sa v piatok 17. marca pohybovalo po škole množstvo detí oblečených v zelenom? Štvrtáci totiž pod vedením učiteľov anglického jazyka slávili St.Patrick´s Day (Deň sv. Patrika). Počas tohto multikultúrneho podujatia  niečo pekné vytvorili, veľa nového sa naučili a vedomosti si hneď aj overili v kvíze, zahrali si bingo a zatancovali si írske tance.

            • Sokoliari na našej škole 

            • Predstavenie sokoliarov a ich zverencov sa uskutočnilo na školskom  ihrisku.Sokoliari mali pre žiakov pripravené zaujímavé ukážky.Predstavili nám dravéhovtáka a výra afrického,porozprávali o nich rôzne zaujímavosti,ako napr.odkiaľ pochádzajú,ako si robia hniezda..Najlákavejšie boli ukážky sovičky Afri, s ktorou sme sa mali možnosť aj odfotiť.

              Bol to veľký zážitok!

            • Ochrana rastlín a ich význam

            • V rámci environmentálnej výchovy,  na ktorej sa práve venujeme ochrane rastlín, si žiaci 5.C mali možnosť osvojiť zručnosti v presádzaní interiérových a exteriérových okrasných kvetín. Osvojili si poznatky o význame, udržateľnosti, ako aj o individuálnych podmienkach existencie rastlín v krajine. Deti priniesli aj vonkajšie kvietky, tak sme si adoptovali jeden kvetináč pred školou a vysadili ho viacročnými rastlinami.  Skrášlili nielen prostredie svojej triedy, ale prispeli aj ku skrášleniu školského prostredia.

            • Na Pyramídu cez Bielu skalu

            • Jarné lúče a príjemné počasie nám umožnili opätovne začať spoznávať krásy Tribečského pohoria. Zamerali sme sa na geológiu Zoborských vrchov, a preto žiaci navštevujúci krúžok „Krížom krážom“ v rámci výstupu navštívili malú kremencovú jaskyňu a Bielu skalu, z ktorej je nádherný výhľad na celú Nitru. Výstup sme ukončili na vrchole Pyramída.

            • Prednes v cudzom jazyku

            • Dňa 17.3.2023 sa v centre voľného času DOMINO konalo  okresné kolo jazykovej súťaže "Prednes v cudzom jazyku". Žiaci sa venovali prednesu poézie a prózy v anglickom jazyku.V súťaži dosiahla naša škola nasledovné umiestnenia:

              1. kategória - próza: Nola Nikoleta Arpáš -  2. miesto

              2. kategória - próza: Adela Zvalová - 3. miesto

              3. kategória - próza: Stela Valášiková - 1. miesto   

              2. kategória - poézia: Ema Poljaková -  špeciálne ocenenie

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom srdečne blahoželáme.

            • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku „Lazy Goat“

            • Dňa 6. marca 2023 sa žiaci piateho a šiesteho ročníka zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku „Lazy Goat“.

              Rozprávka o namyslenej a drzej koze, v ktorej kozu najskôr zvieratká vyhnali z dvora, pretože nechcela pracovať. Po úteku do lesa koza obsadila líščí domček a nechcela z neho von. Líška kozu nikdy v živote nevidela a myslela si, že je to čert. O pomoc poprosila bojazlivého vlka, potom hlúpeho medveďa, ale nikto si s kozou nevedel dať rady. Nakoniec kozu vyhnal maličký ježko, ktorý sa kozy nebál a ukázal všetkým zvieratkám, že v živote sa najviac bojíme vecí, ktoré nepoznáme.

              Predstavenie sme si všetci užili, veľa sme sa nasmiali a pevne verím, že aj poučili. A v neposlednom rade sme si vyskúšali, že znalosti angličtiny nám môžu priniesť veľa zábavy a aj ponaučenie.

            • Prednes v cudzom jazyku

            • Dňa 9. marca 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo jazykovej súťaže "Prednes v cudzom jazyku". Žiaci si zmerali svoje umelecké a jazykové zručnosti v  prednese poézie a prózy v anglickom jazyku.

              V školskom kole v jednotlivých kategoriách najlepšie uspeli nasledovní žiaci:

              Poézia: 1. kategória: Štrbová Nina z III.E

                           2. kategória: Poljaková Ema z V.D

              Próza:  1. kategória: Arpáš Nola Nikoleta z III.A

                           2. kategória: Zvalová Adela z V.U

                           3. kategória: Valášiková Stela z VIII.A

              Súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom želáme veľa úspechov v okresnom kole:)

            • Riaditeľské voľno 22.3.2023 pre žiakov 5. - 8. ročníka

            • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna


              Riaditeľ Základnej školy, Benkova 34 v Nitre oznamuje, že dňa 22. marca 2023 poskytne žiakom 5. - 8. ročníka riaditeľské voľno v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov o udelení riaditeľského voľna žiakom školy.

              Riaditeľské voľno bude poskytnuté z dôvodu organizačného a technického zabezpečenia Testovania 9 2023 v priestoroch základnej školy.

              Žiaci 5. – 8. ročníka stravujúci sa v školskej jedálni sú dňa 22. marca 2023 automaticky odhlásení z odberu stravy.


                                                                                                             PaedDr. Róbert Harmata

                                                                                                                      riaditeľ školy

              RV 22.03.2023

            • Kultúrne dejiny fyziky

            • Dňa 6.3 202310.3. 2023 sa žiaci 9. a 7. ročníka zúčastnili zábavnej, popularizačno – vedeckej prednášky o elektromagnetizme, teple a chlade.

              Dvojhodinovú prednášku viedli Doc. RNDr. Aba Teleki, PhD. a Mgr. Boris Lacsný, PhD. Siedmaci si prešli historickou cestou za absolútnou nulou z pohľadu termodynamiky a molekulovej fyziky po stopách velikánov - Boyle, Boltzmann, Carnot, Lord Kelvin. Deviataci si prešli historický prierez fyzikou elektromagnetizmu po stopách velikánov - Edison, Tesla, Faraday, Onnes. Dozvedeli sa zaujímavosti o svete častíc a o svete elektromagnetizmu cez zaujímavé experimenty. Zažili trocha poučnej zábavy s tekutým dusíkom, supravodičmi a na záver si vyrobili studené prekvapenie :)

            • Obvodné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • Žiačky našej školy, Nela Padáčová z II.C,  Tatiana Krajčová Z II.T, Adela Haluzická z V.B, Mária Anna Gergeľová z V.U, Tatiana Juhásová zo VII.U, Beatrice  Damborská zo VII.U a Ema Šunderlíková z IX.B nás 10.3.2023 reprezentovali v obvodnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín. Predviedli svoje umenie v oblasti umeleckého prednesu prózy a poézie. Všetky to zvládli výborne. Oceňujeme ich  výborný výkon, ktorý v tento deň podali. Dievčatá zaslúžene získali aj medailové umiestnenia:

              Nela Padáčová –I. kategória , poézia - 1. miesto a postup do okresného kola

              Adela Haluzická – II.kategória, próza – 3. miesto

              Mária Anna Gergeľová – II. kategória. poézia -3. miesto

              Tatiana Juhásová –III. kategória, poézia – 3. miesto

              Bez ohľadu na to, či sa dievčatá umiestnili na prvých troch miestach alebo nie, je potrebné vyzdvihnúť vysokú kvalitu ich recitácie a naozaj skvelú reprezentáciu našej školy v silnej konkurencii ostatných škôl. Všetkým, umiestneným aj neumiestneným na medailových pozíciách gratulujeme a tešíme sa na ich výkony v ďalšom školskom roku. Nelke Padáčovej, ktorá postúpila do ďalšieho kola samozrejme veľmi držíme palce.

            • Ako prežijem túto dobu?

            • Asociácia pre mládež, vedu a techniku (AMAVET), vyhlásila súťaž pre žiakov základných a stredných škôl s témou Ako prežijem túto dobu? Hodnotiaca komisia vyberie práce žiakov, ktorých organizátor pozve na finále súťažnej konferencie “Junior Internet”.

              Z prác našich žiakov bola vybraná báseň od Mykhaila Diachenka z V.C

              Mykhailovi držíme palce :)

              AKO PREŽIJEM TÚTO DOBU?

            • Čo vieš o hviezdach?

            • Dňa 6.3.2023 sa v KOS v Nitre uskutočnilo okresné kolo astronomickej súťaže „Čo vieš o hviezdach“.

              Súťaže sa z našej školy zúčastnili dvaja žiaci zo IV.U, ktorí získali v 1. kategórii (4.r – 6.r.ZŠ, 1.r. osemročného gymnázia )

              1.miesto – Timotej Bocán

              3. miesto – Damián Cerulík

              Gratulujeme a veľmi sa tešíme z úspechu. Držíme palce v krajskom kole.

            • SVET PATRÍ MLADÝM - LITERÁRNA SÚŤAŽ

            • Žiačky Michaela Mišudíková zo VII.B a Nela Fáberová zo VIII.A mimoriadne úspešne reprezentovali našu školu v literárnej súťaži SVET PATRÍ MLADÝM. Naša škola si tak už po druhýkrát obhájila umiestnenie v tejto súťaži. Dňa 7.marca si prevzali ocenenia v CVČ Domino v Nitre.

              Dievčatám blahoželáme!

            • Riaditeľské voľno 20.3.2023 pre žiakov 5. - 8. ročníka

            • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna


              Riaditeľ Základnej školy, Benkova 34 v Nitre oznamuje, že dňa 20. marca 2023 poskytne žiakom 5. - 8. ročníka riaditeľské voľno v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov o udelení riaditeľského voľna žiakom školy.

              Riaditeľské voľno bude poskytnuté z dôvodu organizačného a technického zabezpečenia okresného kola Pytagoriády P3 – P5 v priestoroch základnej školy.

              Žiaci 5. – 8. ročníka stravujúci sa v školskej jedálni sú dňa 20. marca 2023 automaticky odhlásení z odberu stravy.


                                                                                                             PaedDr. Róbert Harmata

                                                                                                                      riaditeľ školy

              RV 20.03.2023

            • Hospodárime s rozumom

            • Žiaci 1. - 4. ročníka VIN  absolvovali vo februári v škole aktivitu zameranú na finančnú gramotnosť pod názvom Hospodárime s rozumom . Každý ročník mal na celé dopoludnie založenú firmu, v ktorej pracovali všetci žiaci daného ročníka a ponúkali služby svojim spolužiakom z ostatných ročníkov. V tento deň u nás v škole fungovali firmy: Kúzelnícky kútik, Fit centrum, Cukráreň u múdrej sovy, Relaxačné masáže. Žiaci vďaka službám, ktoré ponúkali,  zarábali žetónové peniaze. Ale časť z nich museli minúť na poplatky za elektrinu, vodu, kúrenie čí prenájom miestnosti. Samozrejme zamestnanci firmy nepracovali celé dopoludnie. Časť dopoludnia boli v práci a časť dopoludnia si užívali svoje pracovné voľno a navštevovali ostatné firmy, v ktorých síce minuli časť svojich žetónových peňazí, ale užili si kopec zábavy.  Deti tak strávili dopoludnie,  počas ktorého sa učili ako  pracovať, zarábať,  hospodáriť so zarobenými peniazmi, ale zároveň nezabudnúť aj na oddych a zábavu.

            • Projekt „Vedieť viac“ 

            • Aj v tomto šk. roku pokračujeme v projekte „Vedieť viac“ pod záštitou neziskovej organizácie SEEDS. 

              Prednášky prebiehajú už od jesene – niektoré online, niektoré  „naživo“.  

              Na jeseň mali VIN-kári deviataci interaktívnu prezentáciu s dokumentaristom Palom Pekarčíkom a politologičkou Evou Plánovskou na tému: Ukrajina - čo sa deje u nášho východného suseda?, kde sa dozvedeli mnoho informácií priamo „zo zdroja“ – lektor bol priamo na Ukrajine na miestach bojov. Prednášky „na živo“ na témy Európa, Slovensko ako ho nepoznáme, Ohrozená planéta absolvovali žiaci 5.,7.,8. a 9. ročníka. Boli veľmi zaujímavé a poučné a dokonca sa na nás a lektorov prišla pozrieť TV Nitrička. ( https://tvnitricka.sk/projekt-vediet-viac/ )

              Vo februári pokračovali on-line prednášky o včeličkách – Tisícročné včely - pre maličkých – žiakov 1.-4. ročníka. Deťom sa táto prednáška veľmi páčila a jej pokračovaním bola „živá“ prezentácia o včelách 17.2.2023, kedy lektori SEEDS prišli na našu školu a pre  VIN-károv pripravili blok prednášok a prezentácií. Malí si mohli vyskúšať oblek včelára, ochutnať rôzne druhy medu a tí najaktívnejší dostali odmenu v podobe medového mydla. Na 2. stupni sa šiestaci dozvedeli veľa zaujímavostí o Afrike,  Islande a Iráne, vyrobili si islandskú sopku. Siedmaci a piataci sa „preniesli“ do Indie, potom siedmaci pokračovali na Islande a svoju interaktívnu cestu zakončili v Juhovýchodnej Ázii. Piataci a ôsmaci debatovali na tému Riziká sociálnych sietí a ôsmaci a deviataci si „oprášili“ angličtinu na prezentáciách o USA.  Opäť tí najaktívnejší boli odmenení malými drobnosťami od „Lebo medveď“.

              Prezentácie ubehli veľmi rýchlo a tento deň bol veľmi podnetný pre všetkých – žiakov aj učiteľov a tiež pre lektorov zo SEEDS. Už sa tešíme na ďalšie prezentácie.

            • Valentínsky darček pre zvieratká

            • ĎAKUJEME všetkým žiakom, rodičom, pedagógom a zamestnancom školy, ktorí sa zapojili do zbierky Valentínsky darček pre zvieratká.

              Opäť sa nám spoločne podarilo vyzbierať množstvo maškrtiek, krmiva, hračiek a darčekov. Akciu organizačne zabezpečila pani učiteľka Miroslava Urbánková, ktorá Valentínsky darček spolu s finančnou pomocou v hodnote 210 eur odovzdla pani Sikorčínovej z útulku Zatúlané psíky zo Šale. 

              Zároveň ďakujeme žiakom IV.A triedy a pani učiteľke Mgr. Martine Gatci, ktorí ochotne pomohli pri nakladaní zbierky :)

            • ÚSMEV AKO DAR

            • Každoročne na našej škole prebieha zbierka trvanlivých potravín, drogérie a školských pomôcok pre rodiny v núdzi a mladých odchovancov detských domovov (po novom Centier pre deti a rodiny) pod záštitou n. o. ÚSMEV AKO DAR. Odovzdali sme všetko, čím do zbierky prispeli žiaci, ich rodičia a učitelia. Pani Mária Konceková ktorá zastupuje organizáciu v nitrianskom kraji, našim žiakom- zástupcom Žiackeho parlamentu, porozprávala, ako centrá fungujú, ako budú potraviny a drogéria využité a komu pomôžu.

              Všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili, ĎAKUJEME!

    • Kontakty

      • Základná škola, Benkova 34, 94911 Nitra
      • Riaditeľ PaedDr. Róbert Harmata 0902 371 857 Tajomníčka A blok Zdeňka Bégerová 037 7731011 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 1. – 4. ročník a ŠKD Mgr. Janka Kováčová 0911 013 405 Zástupkyňa riaditeľa školy pre 5. – 9. ročník Mgr. Eva Berešová 0911 013 406 Zástupkyňa riaditeľa školy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a ŠKD Mgr. Mária Bernáthová 0911 013 402 Vedúca zariadenia školského stravovania Jolana Molnárová 037 7731278 0911 241 284 Kariérový poradca Mgr. Gabriela Pukanová 0910 360 209 Školský psychológ Mgr. Dagmara Bari 0903 419 794 Školský psychológ Mgr. Veronika Rusnáková 0911 413 405 Školský špeciálny pedagóg Mgr. Kvetoslava Kleknerová 0911 033 443 Školský špeciálny pedagóg VIN Mgr. Agáta Fridrich Dolha 0910 323 993 Účtovníčka Anna Abrmanová 0903 471 687 Účtovníčka PAM Mária Ďatková 0911 213 407 Administratívny pracovník B blok Emília Svetlíková 037 7731016
      • Benkova ul. 34 P.O.Box 32 94911 Nitra Slovakia
      • IČO: 37965859
      • DIČ: 2021863173
    • Prihlásenie